SCI-TECH

Un nou tip de sere inteligente poate asigura atât hrana, cât şi electricitatea necesară întreţinerii

post-img

Metoda este atât de simplă încât există întrebarea cum de nu s-a gândit nimeni până acum. Echipa cercetătorului Michael Loik, de la Universitatea California Santa Cruz, descrie cum a produs prima recoltă de roşii şi castraveţi în unul dintre aceste prototipuri şi că acestea sunt la fel de nutritive precum cele din serele convenţionale.

„Am demonstrat că aceste sere pot capta energia solară pentru electricitate fără să reducă creşterea plantelor”, a precizat Loik.

Sera funcţionează precum una obişnuită, cu lumina şi căldura captate în încăpere, ţinând plantele la temperatura şi umiditatea optimă, dar în loc de sticlă normală, sera este acoperită cu panouri care absorb lumina şi generează electricitatea, scrie IFL Science.

Nu este vorba însă de orice fel de panouri solare, întrucât ar absorbi toată energia atât de necesară regnului vegetal. Pentru a rezolva această problemă, Loik şi echipa sa au folosit o versiune specializată numită WSPV (Wavelength-Selective Photovoltaic System), o tehnologie relativ nouă care generează electricitatea într-un mod mai eficient şi mai ieftin decât sistemele standard. Mai important este că lasă lumina să treacă, cu toate că doar unele unde, care ar fi putut afecta capacitatea plantelor de a fotosintetiza.

Practica a arătat că acesta nu este cazul. Folosind o varietate de 20 de culturi, de la roşii, castraveţi, ardei, căpşuni ş.a., 80% din floră a crescut la fel ca în serele obişnuite. Mai mult decât atât, 20% dintre ele au crescut mai bine, dar nu este clar de ce. Alt beneficiu surprinzător a fost că plantele au avut nevoie de mai puţină apă decât aveau nevoie în mod normal.

„Deşi este nevoie de mai multe studii pentru a determina impactul sistemului WSPV, aceasta este o tehnologie promiţătoare”, a conchis echipa.

Serele au nevoie de o cantitate mare de energie, în particular pentru încălzire, monitorizare şi iluminat în timpul orelor mai întunecate din timpul zilei, astfel, emisiile de carbon rezultate în urma serelor sunt mult mai mari decât se consideră de obicei. Cu această nouă tehnologie, problema curentului electric va fi eliminată complet şi serele vor deveni mai ecologice.