SCI-TECH

La Chişinău a fost creat primul laborator de studiu pentru pilotarea dronelor

Dronele şi-au dovedit utilitatea atât în divertisment, dar mai ales în aplicaţii militare sau ştiinţifice. Pilotarea lor rămâne însă o problemă, iar cererea de piloţi certificaţi atât pe piaţa autohtonă, cât şi cea internaţională, este în continuă creştere. În Republica Moldova, a fost creat primul laborator de studiu modern pentru cei care vor să înveţe să piloteze o dronă.

Drona s-a folosit iniţial doar în scopuri militare, dar treptat-treptat, aplicaţiile s-au diversificat, iar aparatele au ajuns să fie produse în diferite scopuri comerciale.

La facultatea de Fizică şi Inginerie din cadrul Universităţii de Stat din Chişinău a fost inaugurat Oficiul de Educaţie pentru Drone, primul de acest gen din Republica Moldova.

Timp de şase săptămâni, participanţii la proiect învaţă de la experţii de peste hotare componenţa tehnică a dronelor, securitatea, modalităţi de confecţionare şi de pilotare.

În cadrul proiectului eDrone sunt studiate şi aspectele practice. Un expert din România le-a vorbit participanţilor despre tehnologia dronelor.

Cei care vor termina cursurile, vor primi certificate de absolvire.

Consorţiul proiectului eDrone este format din 17 parteneri. Universitatea de Stat din Moldova este coordonatorul naţional al proiectului regional Erasmusplus eDrone.