SCI-TECH

Funeraliile astrofizicianului Stephen Hawking au loc la Cambridge. Cenuşa savantului va fi înhumată alături de rămăşiţele lui Isaac Newton

Astăzi au loc funeraliile fizicianului Stephen Hawking. Serviciul religios e oficiat la o biserică din Cambridge, nu de parte de facultatea la care savantul a predat mai bine de o jumătate de secol. Hawking a murit pe 14 martie. Avea 76 de ani şi, deşi ţintuit în scaunul cu rotile, fără să se poată mişca sau vorbi, a revoluţionat lumea astrofizicii.

Funeraliile se desfăşoară în cadru restrâns; participă doar familia, prietenii şi colegii. Cu toate acestea, sute de oameni au anunţat că vor veni la porţile bisericii Sfânta Maria Mare, din Cambridge, pentru a-i spune "adio" lui Stephen Hawking.

John Rees,  fost coleg de-al fizicianului: "A plutit în spaţiu şi mereu povestea că a fost o experienţă măreaţă. Gravitaţia era unul dintre subiectele lui favorite, dar tot gravitaţia l-a ţinut în scaun. Faptul că, fie şi pentru o jumătate de minut, a fost în imponderabilitate l-a inspirat enorm."

În luna iunie, cenuşa lui Stephen Hawking va fi înhumată la Westminster Abbey, alături de rămăşiţele pământeşti ale lui Newton, cu care a fost adesea asemuit.

Pe când avea 21 de ani, Hawking a fost diagnosticat cu o afecţiune neuro-motorie, ce urma să-l răpună în doar câţiva ani. Printr-un miracol greu de explicat pentru lumea ştiinţifică, Stephen Hawking a mai trăit 55 de ani.

Complet imobilizat, fără voce - comunica printr-un computer special conceput pentru el - Stephen Hawking a avut contribuţii de geniu la descifrarea tainelor Universului.