VIDEO. Se împlinesc 140 de ani de la Proclamarea Regatului României. Este şi aniversarea Custodelui Coroanei
Sursa foto:TVR Vizualizari:

VIDEO. Se împlinesc 140 de ani de la Proclamarea Regatului României. Este şi aniversarea Custodelui Coroanei

Astăzi se împlinesc 140 de ani de la Proclamarea Regatului României, moment istoric ce a contribuit la săvârşirea statului român independent şi modern. La Castelul Peleş a avut loc o scurta ceremonie la care au participat membri ai Casei Regale dar şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorgiu. Este şi aniversarea Custodelui Coroanei, relatează stiriletvr.ro.

Proclamarea României Regat a avut loc în data de 14 martie, după calendarul vechi, respectiv 26 martie 1881. Actul votat în unanimitate de Camera Deputaţilor şi Senat.
 

Şi a fost precedat de un şir de evenimente, care au început în 1859, odată cu Unirea Principatelor. Noua poziţie de Regat a fost posibilă după dobândirea independenţei ca stat, în 1877, şi recunoaşterea internaţională, un an mai târziu, de către Marile Puteri.

Ceremonia de încoronare a Regelui Carol Întâi a avut loc două luni mai târziu, pe 10 mai, pentru a nu se suprapune cu funerariile Ţarului Alexandru al Rusiei.

Anul acesta, se împlinesc şi 100 de ani de la naşterea Ultimului Rege al României, Regele Mihai. O statuie reprezentandu-l pe suveran va fi ridicată în Sinaia cu bani de la Ministerul Culturii.

Similare
RECOMANDĂRI