VIDEO. Nume importante din lumea filmului documentar. Să le cunoaştem pe Monica Lăzurean Gorgan şi Bianca Oana, noile membre din România ale Academiei de film americane
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Nume importante din lumea filmului documentar. Să le cunoaştem pe Monica Lăzurean Gorgan şi Bianca Oana, noile membre din România ale Academiei de film americane

Să le cunoaştem pe două dintre cele 3 românce invitate să se alăture membrilor Academiei de film americane. Sunt nume importante din lumea filmului documentar, Monica Lăzurean Gorgan şi Bianca Oana. Ele vor putea vota pentru premiile Oscar la categoria documentar. Cea de-a treia, Mihaela Orzea, a lucrat în TVR, şi e stabilită de mulţi ani în Canada, unde s-a specializat în efecte vizuale.Să facem cunoştinţă cu noile membre din România ale Academiei de film americane. Monica Lăzurean Gorgan e regizoare şi producătoare de film, cu o experienţă de 10 ani. Ea e cea care a produs documentarul "Acasă", al regizorului Radu Ciorniciuc, premiat în America la festivalul Sundance şi la Cracovia, o film despre viaţă unei familii care a trăit în Delta Văcăreşti. Bianca Oana e scenaristă şi producătoare de film. În această ultima calitate are pe lista succese ca documentarul "Colectiv", al regizorului Alexander Nănău, despre primul an după incendiul din club, şi "Touch me not", al Adinei Pintilie.Vestea invitării în organizaţia care acordă Oscarurile a venit ca o surpriză.

Şi Monica Lăzurean Gorgan, şi Bianca Oana au produs documentare care, teoretic ar avea şanse să fie nominalizate anul acesta pe lista scurtă a Oscarurilor, "Acasă", al lui Radu Ciornicic şi "Colectiv", al lui Alexander Nănău au luat premii, au vizibilitate internaţională.

Selectarea în Academia de film americană a celor două cineaste din România pune o lumina pe documentarul românesc, care are tot mai mult succes în ultimii ani.

Le-am întrebat pe cele două noi membre ale Academiei de film american cum şi cât a fost afectată cinematografia de pandemie. Cum şi-a schimbat publicul obişnuinţele după ce-a văzut atâtea filme online. Şi cum pot să ajute guvernanţii. O problema spinoasă în acest moment e deblocarea stimulentelor pentru producătorii străini care filmează în România.

Pentru documentarul "Lemn", despre tăierile de păduri din România, Monica Lăzurean Gorgan a lucrat cu un ONG american, care a strâns dovezi cu camera ascunsă.

Ce urmează pentru documentarele premiate ale celor 2 producătoare? Din toamnă, "Acasă", va avea proiecţii în aer liber, inclusiv în parcul Văcăreşti, unde a fost filmat. Cât priveşte "Colectiv", a avut norocul să ruleze 2 săptămâni în cinematografe, iar acum face carieră online.
Similare
RECOMANDĂRI