Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Monedele de colecţie dedicate preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene s-au epuizat în mai puţin de o oră

Interes enorm pentru ultimele două emisiuni de monede de colecţie puse în vânzare de Banca Naţională a României. Este vorba de cea din decembrie, conscrată Centenarului Marii Uniri şi cea de la începutul lunii ianurie, dedicată preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Monedele s-au vândut în doar câteva ore şi n-au acoperit nici pe departe cererea.

Cele mai noi monede au fost scoase în vânzare pe 7 ianuarie la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara.

Tirajul a fost de 250 de seturi de câte trei monede cu valoari nominale de 100, 10 şi respectiv 1 leu, vândute la 1965 de lei setul.

Alte 250 monede din argint au costat câte 325 de lei, iar cele 5.000 monede din alamă, cu valoarea nominală de 50 de bani, au fost vândute cu câte 10 lei, fără TVA.

Românii fie sunt colecţionari, fie vor să speculueze momentul din punct de vedere financiar, fie sunt mânaţi de un sentiment patriotic, fie vor să fie la modă.

Pe aversul monedelor este redată harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, iar reversul prezintă logo-ul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Analiştii susţin că astfel de monede nu îşi cresc valoarea suficient de mult încât să fie considerate investiţii profitabile.

Mulţi români, mai ales din judeţele în care nu s-au pus în vânzare monedele, sunt nemulţumiţi că nu au reuşit să le cumpere.

Similare
RECOMANDĂRI