Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Ministrul român al Educaţiei: Partea ucraineană a propus un draft cu privire la legea învăţământului

Ministrul Educaţiei Naţionale din România, Liviu Pop, a declarat astăzi, la întoarcerea din Ucraina că a avut o întrevedere cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina, Lilia Grinevich, în cadrul căreia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia unităţilor cu predare în limba română din Ucraina şi a solicitat menţinerea drepturilor pentru etnicii români din Ucraina.

Liviu-Marian Pop a avut miercuri, la Kiev, o întrevedere cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina, Lilia Grinevich, la invitaţia părţii ucrainene, vizita având loc în contextul adoptării noii Legi a învăţământului, relatează Ştirile TVR.

Noua Lege a Educaţiei, adoptată în Ucraina, luni seara, limitează predarea în limbile minorităţilor naţionale.

Declaraţii, Liviu Pop:

- În cadrul întâlnirii mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia unităţilor cu predare în limba română din Ucraina şi am solicitat menţinerea drepturilor actuale pentru etnicii români din Ucraina.

- Cererea noastră a fost ca, în primul rând, partea ucraineană să solicite un punct de vedere Comisiei Europene pentru democraţie prin drept a Comisiei de la Veneţia şi Consiliului Europei.

- Asociaţii ale românilor din Ucraina au transmis memorii şi scrisori deschise instituţiilor româneşti - preşedinte, Parlament, Guvern - şi internaţional - la înaltul comisar OSCE pentru minorităţile naţionale - solicitând ajutorul.

- În regiunea Cernăuţi îşi desfăşoară activitatea 63 de instituţii de învăţământ cu predare în limba română.

- În regiunea Transcarpatia îşi desfăşoară activitatea 12 şcoli şi un liceu cu predare în limba română şi o şcoală mixtă.

- În regiunea Odessa nu există nicio şcoală cu predare în limba română, dar sunt unităţi de învăţământ cu predare în aşa numita limbă moldovenească.

- Anul trecut, în România am avut 2000 de şcoli şi 180000 de copii care au învăţat exclusiv în limba lor maternă, inclusiv ucraineană.

- Copiii care aparţin minorităţii ucrainene au posibilitatea să studieze în limba ucraineană maternă în unităţile şcolare din cele peste 90 de unităţi şcolare din localităţi în care ucrainenii reprezintă o pondere semnificativă.

- Partea ucraineană a propus ieri, în baza discuţiilor, un draft cu privire la legea învăţământului preuniversitar, o lege subsegment a legii cadru pe care au adoptat-o zilele trecute, în care să se regăsească o pondere a disciplinelor care se vor studia în limba minorităţilor şi în limba ucraineană.

- Am avut o propunere de 80% în limba română să se studieze toate disciplinele la clasele 1-4, un procent de 65-75 la clasele 5-6, 50-70 la sută la clasele 7-9, 20-30 la sută la clasele 10-12.

Similare