VIDEO. Jens Stoltenberg: Apărarea europeană este bună. Singurul lucru pe care trebuie să-l evităm este dublarea
Sursa foto:Calea Europeana Vizualizari:

VIDEO. Jens Stoltenberg: Apărarea europeană este bună. Singurul lucru pe care trebuie să-l evităm este dublarea

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Discuţiile vizează viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice şi Flancul Estic.

După întâlnirea de la Palatal Cotroceni, cei doi oficiali au avut o conferinţă de presă comună în cadrul căreia, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa României în cadrul NATO, dar şi despre parteneriatul NATO-Uniunea Europeană. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat încrederea pe care Alianţa o are în ţara noastră despre care a spus că este un "aliat de nădejde"

La  întrebarea Jurnalistului TVR, Ramona Avramescu, despre o posibilă intersectare a planurilor de apărare ale UE şi ale NATO, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că NATO salută o apărare mai puternică europeană, atâta vreme cât aceasta se referă la creşterea bugetelor europene, mai multe investiţii în capacităţile de apărare europene, mai multe exerciţii, mai multă coordonare. "Este ceva ce salutăm cu adevărat, deci apărarea europeană este bună. Singurul lucru pe care trebuie să-l evitam este dublarea. Trebuie să evităm dublarea eforturilor europene şi ale NATO. Să evitam ca UE să îşi dezvolte structuri de comandă care să se suprapună peste cele ale NATO şi trebuie să ne asigurăm că ceea ce face UE este complementar acţiunilor NATO", a subliniat secretarul general al NATO.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre complementaritatea planurilor de apărare ale UE şi NATO.

"UE este în curs de formalizare a unui mare program care se numeşte PESCO şi este destinat îmbunătăţirii apărării comune şi a industriei de apărare din UE. Acest lucru trebuie foarte bine înteles.  UE prin membrii săi doreşte mai puternică, în domeniul apărării, dar în niciun caz nu înseamnă ca vrem sa dezvoltam ceva concurent sau paralel cu NATO. Programele UE sunt întotdeauna sunt complementare cu programele NATO, ele se completează se întăresc reciproc, nu se concurează şi nu se dezvoltă în niciun caz în paralel. Nu există ideea unei alternative europene pentru NATO, există intenţia unei UE mai puternice şi în cadrul NATO", a spus Klaus Iohannis.

Similare