Romania La Zi

VIDEO. Furtuna devastatoare din centrul şi vestul României a omorât opt oameni, iar peste 60 au fost răniţi

UPDATE 10:30 Peste 1.000 de pompieri cu 225 de mijloace tehnice au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase, relatează Ştirile TVR.

În ultimele 24 de ore, Administraţia Naţională de Meteorologie, a emis 38 avertizări/atenţionări pentru fenomene meteo periculoase, de gen Now Casting, care anunţau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce local vor depăşi la rafală viteza de 60 km/h şi izolat 90 km/h care trecător vor lua aspect de vijelie, cantităţi de apă de 25-35 l/mp. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autorităţile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive şi operative care se impun.

În urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 212 localităţi din 15 judeţe (Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Suceava, Sălaj şi Timiş).

Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâţi de vântul puternic, s-au înregistrat 145 de victime, dintre care 8 persoane au decedat (AR-1, BN-2, TM-5) iar 137 de persoane au fost rănite (AB-6, AR-15, BH-35, BN-15, CJ-5, HD-1, MM-10, SJ-1, TM-49). Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unităţile spitaliceşti cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii.

De asemenea, la nivel naţional au fost afectate 137 de acoperişuri ale imobilelor şi au fost doborâţi de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile), fiind avariate 35 de autoturisme.

Pompierii militari, sprijiniţi de celelalte structuri ale MAI şi de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condiţiile meteo nefavorabile.

Circulaţia rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuţi pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naţionale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) şi 6 drumuri judeţene (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708).

Circulaţia feroviară a fost afectată pe un număr de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferată Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi.

Ca măsură de siguranţă, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor pentru asăzi, 18 septembrie, în 42 de unităţi şcolare din judeţele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) şi Timiş (22).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică sunt afectate 568 de localităţi din 13 judeţe (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice acţionează în teren pentru remedierea situaţiei.

În acest moment sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764B, zona Valea Drăganului, judeţul Cluj, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. Se acţionează pentru remedierea situaţiei cu echipaje de la Drumurile Judeţene, ISU Cluj, SVSU şi Salvamont. Nu sunt semnalate urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.

Inspectorul general al IGSU împreună cu ministrul afacerilor interne au ajuns în această dimineaţă în judeţul Timiş, zonă în care vremea nefavorabilă a produs efecte considerabile.

La această oră nu mai sunt în vigoare avertizări meteorologice de vijelii sau intensificări ale vântului, însă reamintim populaţiei că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuinţe sau alte spaţii închise care le pot asigura protecţia. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

07:50 Opt oameni au murit şi peste 60 au fost răniţi, în urma unei furtuni puternice care a lovit vestul şi centrul României. Timişoara arăta ca după un dezastru de proporţii: copaci căzuţi, bucăţi desprinse din acoperişuri. Multe locuinţe au rămas fără apă şi curent electric.

Meteorologii au anunţat că vântul a atins, la rafală, peste 90 de kilometri la oră. Furtuna a lăsat în urmă pagube în Caraş-Severin, Arad, Bihor, Cluj, Bistriţa. MAI a activat celula de criză. Telefoanele au sunat necontenit la 112.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Banat, sunt şase copii răniţi. Doi copii, care erau în stare gravă, au fost operaţi.

În Timişoara, un panou imens de la intrarea în oraş s-a prăbuşit peste o maşină şi a ucis un tânăr de 25 de ani. O tânără şi-a pierdut viaţa după ce a fost strivită de un copac la grădina zoologică, iar alte trei persoane au murit în Buziaş. Şi în Arad a fost anunţată o victimă. Doi bărbaţi au murit la Bistriţa, după ce au fost loviţi de copaci doborâţi de vânt.

Timişoara fost măturată pur şi simplu de rafalele de vânt de aproape 100 de kilometri pe oră. Au smuls acoperişuri, cărămizi şi ţigle de pe clădiri, au dărâmat construcţii uşoare şi au pus la pământ sute de copaci. Zeci de semafoare şi fire de electricitate au fost şi ele smulse de vântul puternic. S-a oprit curentul electric, dar şi apa în tot oraşul. Şapte şcoli din Timişoara, afectate de dezastru, vor fi închise.

ISU intervine pentru curăţarea trotuarelor, şoselelor şi maşinilor prinse sub copaci doborâţi, îndepărtarea cablurilor de curent căzute, degajarea acoperişurilor afectate.

În Caraş-Severin, vântul a spart geamuri şi a smuls aparate de aer condiţionat şi acoperişuri de pe mai multe blocuri. O bucată de tablă a fost purtată de vânt şi aruncată peste un loc de joacă, la câţiva metri de două fetiţe care se jucau.

În judeţul Bihor, vântul a doborât copaci şi a smuls acoperişuri. Circulaţia a fost blocată la intrarea în Aleşd dinspre Cluj-Napoca, din cauza unui copac căzut pe carosabil.

Şi la Arad sunt importante pagube: acoperişuri distruse şi arbori căzuţi care au blocat circulaţia rutieră pe unele artere.

Zeci de turişti au rămas blocaţi în zona gheţarului de la Scărişoara, în Munţii Apuseni. Drumul a fost blocat de copacii doborâţi de furtună, informează ISU Alba.

Furtună devastatoare de 30 de minute la Cluj

O furtună violentă a lovit şi judeţul Cluj, în jurul orei 17:00. Acoperişurile de pe mai multe blocuri au fost smulse şi mai multe maşini au fost distruse. Zeci de copaci au fost puşi la pământ în parcul central.

Vijelia a făcut ravagii la Bistriţa

La Bistriţa, zeci de maşini au fost avariate şi trei drumuri naţionale - blocate. Şi Pasul Tihuţa, în zona Castelului Dracula, a fost blocat de copaci. Acoperişul de la Spitalul Judeţean Bistriţa şi cel de la Spitalul din Beclean au fost luate de vânt.

Secretarul de Stat, Raed Arafat, şeful DSU, a precizat că a fost instituit un comitet pentru situaţii de urgenţă.

MAI a activat o celulă de criză la nivelul prefecturii Timiş, iar Guvernul de la Bucureşti va acorda ajutoare financiare pentru comunităţile afectate de furtună. Ministrul de Interne, Carmen Dan, va merge luni în locurile afectate de dezastru.

Premierul României, Mihai Tudose, a declarat că vor fi ajutate comunităţile lovite de furtună.