Romania La Zi

Un antreprenor român şi-a pus amprenta pe toate clădirile emblematice din Madrid, Malaga, Barcelona sau Paris

Un antreprenor român a reuşit să reformeze industria lemnului din Spania cu ajutorul unor tehnologii inovatoare. Şi-a pus amprenta pe toate clădirile emblematice din Madrid, Malaga, Barcelona sau Paris. Faţadele sunt tapetate cu tâmplarii artizanale, iar interioarele sunt decorate cu mobilier personalizat. Cum a reuşit aceasta performanţă aflam dintr-un reportaj realizat de corespondentul TVR, Oana Dobrescu.

Vicenţiu Marinescu a plecat din Romania in 98, iar in ultimii 10 ani s-a dedicat industriei lemnului. Acum are doua fabrici in apropiere de Madrid care se intind pe o suprafata totala de 6000 de mp. Are angajaţi români, dar a adus specialişti si din Argentina, Brazilia sau Venezuela.

SINCRON VICENŢIU MARINESCU antreprenor: „Marea provocare este sa putem realiza cu aceeasi calitate, dar cu o viteza mult mai mare si cu mijloace industriale ceea ce toata viata au facut tamplarii, proiecte la comanda si tamplarie la comanda”.

OANA DOBRESCU, corespondent TVR: „Aceasta este singura fabrica din Spania de prelucrare a lemnului artizanal industriala cu ajutorul unei tehnologii in care s-au investit peste 6 milioane de euro.”

Fabrica este printre putinele din Europa care poate face la nivel industrial proiecte personalizate.

CRISTIAN LEICA, angajat: „Institutul Cervantes din Paris, de exemplu, a trebuit sa facem tot ce inseamna carpinterie acolo. + Madrid, tot centrul Madridului toate ferestrele, toate edificiile mari, hotelurile, tot e facut de noi”.

SINCRON DUMITRU FRANŢ, angajat: „Pentru o usă pe care o producem noi aici era de exemplu nevoie de 14 ore de manopera sau 11 ore de manopera, ceea ce s-a redus foarte mult. Acum masina control numeric face munca omului intr-un timp record.”

In ultimele luni, comenzile au explodat.

SERGIO JIMENEZ, director fabrică: „Am constatat o recuperare explozivă! Din februarie sau martie trăim o nebunie, toată lumea vrea să renoveze, să construiască, şi vrea imediat”.

Schimburile comerciale dintre Spania si Romania s-au ridicat la 3 miliarde si jumatate de euro, in timpul pandemiei.

ANCA DRAGU, preşedintele Senatului României: „In anul 2020 schimburile comerciale au scăzut cu 10-15 la suta, toata lumea a suferit la nivel bilateral. Balanta noastra cu Spania este una negativa de aceea ne dorim ca produsele romanesti sa isi gaseasca loc mai rapid pe piata spaniola.”

Pe România sunt peste 350 de firme spaniole, iar investitiile pe piata noastra se apropie de 2 miliarde de euro.