Transgaz din România, interesată să achiziţioneze Vestmoldtransgaz, scoasă la privatizare de către Guvernul de la Chişinău
Sursa foto:Radio Iasi Vizualizari:

Transgaz din România, interesată să achiziţioneze Vestmoldtransgaz, scoasă la privatizare de către Guvernul de la Chişinău

Compania Transgaz din România va înfiinţa în Republica Moldova o societate cu răspundere limitată, în vederea participării la privatizarea companiei de stat moldovene Vestmoldtransgaz. Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un preţ de 180 milioane lei moldoveneşti (circa 8,8 milioane euro) şi cu condiţia investirii a 93 milioane euro în următorii doi ani.

Autorităţile de la Chişinău îşi argumentează decizia prin nevoia de a accelera lucrările de construcţie a conductei Ungheni-Chişinău şi de a nu evita contractarea de împrumuturi în acest scop.

Anterior Guvernul a negociat alocarea de către Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) a unui pachet de finanţare de 92 milioane de euro pentru construirea conductei Ungheni – Chişinău (BEI şi BERD împrumută câte 41 milioane euro, UE acordă un grant de 10 milioane euro, iar contribuţia Moldovei este de un milion de euro).

Totodată Guvernul a aprobat, iar Parlamentul a votat încă în iulie 2017 în prima lectură, proiectul de ratificare a acordurilor cu BERD, BEI şi UE pentru această finanţare. Acum aceşti bani nu vor mai fi primiţi şi investiţia va fi asumată şi realizată de compania ce va privatiza Vestmoldtransgaz. Cel mai probabil că aceasta va fi Transgaz, un monopol al transportului de gaze naturale controlat de statul român. În primul semestru din acest an Transgaz a obţinut un profit net de 400,5 milioane lei româneşti (87,5 milioane euro), în creştere cu 42,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii cifrei de afaceri cu 26%.

Potrivit Evenimentului Zilei, compania şi-a majorat cifra de afaceri cu 26,2% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 1,03 miliarde lei (circa 226 milioane euro).

Astfel, acţionarii Transgaz vor aproba în adunarea general extraordinară din 11 decembrie ”înfiinţarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a unei societăţi cu răspundere limitată”.

Vestmoldtransgaz a fost înfiinţată în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Similare