Sosesc în România echipamentele principale ale primului sistem de rachete PATRIOT
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sosesc în România echipamentele principale ale primului sistem de rachete PATRIOT

Începând din această lună au început să sosească în România o parte din echipamentele principale din compunerea primului sistem PATRIOT de rachete sol-aer cu bătaie mare care va intra în dotarea Forţelor Aeriene Române.

Echipamentele şi materialele aferente vor fi transportate la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, jud. Constanţa, unde se va desfăşura testarea de acceptanţă şi recepţia a primului sistem de rachete, precizează MApN, într-un comunicat emis către DefenseRomania.

Testarea de acceptanţă se va finaliza în a doua parte a lunii octombrie, fiind urmată de etapa de instruire a personalului din Regimentul 74 PATRIOT pe configuraţia specifică echipamentelor livrate României.

Pe parcursul anului 2021 va continua instruirea colectivă a echipajelor, cu asistenţă din partea militarilor SUA, în vederea formării deprinderilor de operare şi mentenanţă, respectiv perfecţionării tehnicilor, tacticilor şi procedurilor necesare utilizării sistemului.

MApN aminteşte că prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, Armata României îşi va creşte capacitatea defensivă şi de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spaţiului aerian naţional, parte a spaţiului aerian al NATO.

Aceste echipamente au fost precedate de transporturi terestre, aeriene şi maritime ale unor echipamente de sprijin logistic, comunicaţii,  echipamente şi dispozitive de testare, precum şi echipamente de instruire prin simulare din cadrul sistemului PATRIOT.

Achiziţionarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, din producţia curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

Promulgarea legii a fost precedată de obţinerea aprobării prealabile a Parlamentului României privind iniţierea achiziţiei, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro, şi obţinerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente şi servicii aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon şi Lockheed-Martin.

România a achiziţionat o configuraţie modernă hardware şi software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale.

În acest sens, amintim că, potrivit datelor oficiale, primul sistem Patriot, din cele şapte achiziţionate (patru pentru Forţele Aeriene şi trei pentru Forţele Terestre), ar trebui să intre în dotarea Forţelor Aeriene Române în a doua parte a anului 2020, următoarele trei sisteme urmând a fi livrate până la sfârşitul anului 2022. 

România a achiziţionat cea mai recentă versiune de sisteme Patriot aflate în serviciu şi testate în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale.

Similare
RECOMANDĂRI