Romania La Zi

Reabilitarea Drumului Nordului – Maramureş va costa peste 50 de milioane de euro

post-img

Marius Nica, ministru delegat pentru Fonduri Europene, a semnat astăzi contractul de finanţare aferent proiectului „Reabilitarea Drumului Nordului – Maramureş”, care va fi implementat în aproximativ 4 ani.

Proiectul, în valoare totală de peste 50 de milioane de euro (din care aproximativ 49 de milioane - fonduri nerambursabile), cuprinde lucrări de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean care trece prin localităţile  Oarţa de Jos, Băseşti, Ariniş, Sălsig, Gârdani, Fărcaşa, Ardusat, Satulung, Şomcuta Mare, Remetea Chioarului, Coaş, Copalnic Mănăştur şi Şişeşti din judeţul Maramureş.

„Ne preocupă modernizarea infrastructurii de transport şi mă bucură că putem contribui azi la dezvoltarea Maramureşului, care este una dintre cele mai pitoreşti zone ale României, un judeţ cu un potenţial turistic practic inepuizabil, păstrător al unor bogate tradiţii istorice şi culturale. Reabilitarea acestui drum va sprijini creşterea numărului turiştilor şi dezvoltarea economică a regiunii, care va oferi astfel noi oportunităţi de afaceri potenţialilor investitori”, a precizat ministrul Marius Nica.

Investiţiile vizează reabilitarea a peste 70 de km de drumuri judeţene, construcţia sau modernizarea a 49 de alveole şi staţii pentru transportul public, dispuse pe întreg traseul ce va fi reabilitat, precum şi construcţia sau modernizarea a peste 10.000 mp de trotuare. De asemenea, vor fi montate 82 de indicatoare rutiere de semnalistică luminoasă verticală cu celule fotovoltaice pentru treceri de pietoni şi peste 18.000 de metri liniari de benzi rezonatoare.

La finalul celor 4 ani, perioada de implementare a proiectului, peste 38.000 de locuitori vor avea acces la o infrastructură rutieră secundară modernizată, care asigură accesul şi conectarea la coridorul TEN-T 7.

De asemenea, implementarea acestui proiect va fi benefică şi pentru turiştii care vizitează zona pitorească a Maramureşului, pentru transportatorii naţionali şi internaţionali de mărfuri, pentru participanţii la traficul rutier din zona respectivă şi pentru potenţialii agenţi economici sau oameni de afaceri care au ori îşi propun să dezvolte afaceri în zonă.

Proiectul este finanţat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritate de investiţii 6.1 – Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multi-modale.