Raportul care avertizează că Rusia exploatează disconfortul românilor pentru a crea tensiuni sociale
Vizualizari:

Raportul care avertizează că Rusia exploatează disconfortul românilor pentru a crea tensiuni sociale

Propaganda rusă şi-a intensificat campania de dezinformare în perioada pandemiei în România, după cum arată un raport din 30 aprilie consultat de G4Media.ro, prin care autorităţile române au fost avertizate că disconfortul populaţiei este exploatat pentru a crea tensiuni sociale.

Astfel, în a doua jumătate a lunii aprilie, în campania desfăşurată pe platformele de social media din România, raportul realizat de experţii Cyber Influence Assessment and Strategies Center.

Principalele concluzii ale raportului:

  • S-au transmis activ mesaje de promovare a unor teme ce prezintă Federaţia Rusă într-o notă pozitivă printre utilizatorii social media din România, inclusiv prin creionarea de asocieri şi conexiuni mai vechi între cele două ţări. Seturile de mesaje s-au axat pe promovarea generală de acţiuni şi poziţii ale Federaţiei Ruse în plan internaţional sau, în particular, a unor subiecte cu potenţial mediatic. Au fost exploatate în acest interval: sprijinul rus în transportul de materiale din China către Republica Moldova, ajutoare umanitare către diverse ţări, cultul personalităţii liderului rus, elemente care ar releva avansul Rusiei în domeniul militar şi progresul tehnologic. Suplimentar se identifică şi promovează sinergii între Rusia şi România în domenii precum colaborarea spaţială din trecut, apartenenţa la familia ortodoxă, “alianţa” istorică între cele două state etc.
  • Au continuat campaniile structurale cu atacuri la adresa Uniunii Europene, a NATO şi a unor instituţii cheie (Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale), prin promovarea de mesaje critice la adresa acestora şi interpretarea inclusiv a ştirilor neutre într-un registru negativ. Pe lângă postările şi materialele critice, Federaţia Rusă şi-a activat reţeaua de propagandişti din România pentru a consolida în paralel tezele campaniei anti-UE
  • Temele de actualitate pe agenda publică au fost exploatate cu aceeaşi virulenţă – în special tema tăierilor ilegale de pădure – unde fotografii sau înregistrări video mai vechi, din alte ţări, sau colaje de imagini care nu sunt din România au fost distribuite intensiv.
  • O schimbare aparte se înregistrează la categoria mesajelor distribuite pentru a spori confuzia şi panica. Pe fondul unei stări dificile datorată izolării populaţiei la domiciliu – situaţie cu un grad ridicat de sensibilitate având în vedere perioada mare de distanţare – sunt răspândite tot mai multe mesaje şi comentarii ce îndeamnă la revoltă, proteste şi refuz de conformare la deciziile autorităţilor.

Raportul concluziona că promovarea de narative pro-ruse pe platformele de social media din România se bazează masiv pe materialele publicate de Sputnik, care sunt reluate apoi de reţele de suporteri şi conturi false şi difuzate în grupurile de Facebook.

În paralel, vectori de propagandă rusă dublează mesajele prin poziţii publice care consolidează direcţiile de lucru.

Mai există însă şi categoria de bloguri şi site-uri care promovează materiale în acord cu teoriile propagandei de la Moscova sau care urmăresc audienţă din perspectivă comercială, răspândind idei generatoare de panică şi confuzie în societate.

Similare
RECOMANDĂRI