Preşedinţia României în domeniul digital obţine consensul privind Centrele de securitate cibernetică
Vizualizari:

Preşedinţia României în domeniul digital obţine consensul privind Centrele de securitate cibernetică

Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene a obţinut în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului UE (Coreper) mandatul de a începe discuţiile cu Parlamentul European privind crearea unei structuri de top pentru securitatea cibernetică numită Centrul European pentru Securitatea Cibernetică a Industriei, Tehnologiei şi Cercetării şi pentru crearea unei Reţele de Centre Naţionale de Coordonare, se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor.

„Este în interesul strategic al Uniunii Europene să ne asigurăm că avem capacităţile şi capabilităţile necesare pentru a ne proteja reţelele şi serviciile digitale. Punerea în comun şi împărtăşirea structurată a capacităţilor de cercetare şi rularea unor soluţii de securitate cibernetică inovative vor da un real impuls competitivităţii industriei de securitate cibernetică a Uniunii Europene în raport cu ceilalţi actori globali. Aceste structuri, Centrul European pentru Securitatea Cibernetică a Industriei, Tehnologiei şi Cercetării şi Reţeaua de Centre Naţionale de Coordonare, vor contribui la securizarea Pieţei Unice Digitale şi la creşterea autonomiei Uniunii Europene în domeniul securităţii cibernetice” a declarat Alexandru Petrescu, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Preşedintele Consiliului TTE (formaţiunea Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie a Consiliului).

Uniunea Europeană face un nou pas în dezvoltarea capacităţilor sale de a proteja Europa împotriva ameninţărilor cibernetice în continuă creştere, prin crearea unor noi structuri care să reunească expertiza statelor membre în domeniul cercetării securităţii cibernetice şi a dezvoltării tehnologice şi industriale.

Centrul European Industrial, Tehnologic şi de Cercetare pentru Securitatea Cibernetică va spori  coordonarea activităţilor de cercetare şi inovare în domeniul securităţii cibernetice. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al Uniunii Europene de a pune în comun investiţiile în dezvoltarea securităţii cibernetice la nivel de cercetare, tehnologie şi industrie.

Reţeaua de Competenţe în Securitate Cibernetică va consta din Centre Naţionale de Coordonare desemnate de Statele Membre. Centrele naţionale vor deţine sau vor avea acces la expertiza tehnologică în domeniul securităţii cibernetice, în domenii precum criptografia, detectarea intruziunilor sau aspectele umane ale securităţii.

Centrul, în cooperare cu Reţeaua, va acţiona ca un mecanism de punere în aplicare a sprijinului financiar în domeniul securităţii cibernetice din programele "Horizon Europe" şi "Digital Europe". Împreună, acestea vor contribui la creşterea competitivităţii industriei securităţii cibernetice a Uniunii Europene şi la transformarea securităţii cibernetice într-un avantaj competitiv pentru alte industrii ale Uniunii Europene.

Finanţarea acestor centre va fi asigurată în principal din programele Digital Europe şi Horizon Europe, cu posibilitatea de cofinanţare voluntară ale statelor membre.

Propunerea creează, de asemenea, Comunitate Competenţei în Securitate Cibernetică, pentru a reuni principalele părţi interesate în consolidarea şi răspândirea expertizei în securitate cibernetică în întreaga Uniune Europeană. Comunitatea se va constitui din reprezentanţi ai industriei de profil, organizaţii de cercetare academice şi non-profit, entităţi publice care se ocupă de aspectele tehnice şi operaţionale şi, dacă este cazul, actori din alte sectoare care se confruntă cu provocări în materie de securitate cibernetică.

Este cunoscut faptul că Uniunea Europeană are şi o Agenţie Europeană pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiilor (ENISA), care va evolua în Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică atunci când proiectul de act legislativ privind securitatea cibernetică va fi adoptat în mod formal, în această primăvară. Aşadar trebuie menţionat că activităţile noului Centru European Industrial, Tehnologic şi de Cercetare pentru Securitatea Cibernetică vor fi complementare sarcinilor ENISA.

Negocierile dintre Consiliu UE şi Parlamentul European vor începe în seara zilei de 13 martie, pentru a conveni asupra textului final.

Similare
RECOMANDĂRI