Măsuri economice adoptate de Guvernul României: Statul va plăti 75% din şomajul tehnic. Creşte cu 5 miliarde plafonul de creditare pentru IMM-uri
Vizualizari:

Măsuri economice adoptate de Guvernul României: Statul va plăti 75% din şomajul tehnic. Creşte cu 5 miliarde plafonul de creditare pentru IMM-uri

Premierul Ludovic Orban a anunţat într-o conferinţă de presă măsurile adoptate de executiv în şedinţa de Guvern care s-a întins până târziu în noapte. Guvernul va asigura plata şomajului tehnic pentru angajaţii companiilor care îşi închid activiatea, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

 De asemenea, creşte plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investiţii şi capital de lucru. Dobânda acestor credite va fi subvenţionată. Guvernul a decis să ramburseze TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei, scrie Digi24.
 

„Am luat nişte măsuri pe care le considerăm absolut necesare pentru a susţine angajaţii şi angajatorii care sunt afectaţi de epidemia de coronavirus.

Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem cu 5 miliarde în primă fază. Suntem pregătiţi să îl majorăm cu încă 5 miliarde şi ne putem duce până la 15 miliarde.

Practic garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenţionată 100%. Garanţia va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion şi de 80% peste un milion.

Am decis să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursării TVA, pentru a permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru.

La rectificarea bugetară creştem bugetul astfel încât să asigurăm decontarea concediilor medicale.

Asigurăm plata şomajului tehnic, plata angajaţilor care intră în şomaj tehnic, din bugetul ministerului muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de şomaj. Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe nu au capacitatea, veniturile necesare, pentru a asigura plata salariilor angajaţilor şi exista riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj sau să fie daţi afară.

Decizia este de a plăti din bugetul fondului de şomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizaţia lunară pentru şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Am avut şi varianta de a susţine plata salariului, dar am fi instituit obligaţia acestor angajaţi de a merge la muncă. Am considerat că e mai utilă măsura de a plăti acest şomaj tehnic pentru a sta acasă”, a declarat Ludovic Orban.

Ce companii vor beneficia de ajutorul statului pentru plata şomajului tehnic

-Prima categorie: companiile afectate direct de măsuri restrictive dispuse de autorităţi (hoteluri, restaurante, cafenele, instituţii de spectacole etc.) prin suspendarea activităţii pe perioada situaţiei de urgenţă. 

-A doua categorie: companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecinţe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de ajutorul statului pentru salariaţii pe care nu îi pot plăti, companiile trebuie să depună o declaraţie care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puţin 25%.

De asemenea, Guvernul a majorat bugetele ministerului Sănătăţii şi ministerului Afacerilor Interne.

„Am adoptat o HG prin care am suplimentat bugetul Sănătăţii cu o sumă de 42 de milioane pentru susţinerea centrelor de carantină. Am reglementat norme metodologice pentru decontarea cheltuilelilor acestor centre.

Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu o sumă de 100 de milioane pentru a putea susţine activitea ministerului şi pentru a asigura sumele pentru achiziţiile necesare pentru protejarea angajaţilor diferitelor structuri.

Am asigurat capital de lucru pentru UNIFARM, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achiziţiilor necesare la nivelul spitalelor sau a diverselor structuri”, a mai declarat Ludovic Orban.

Similare
RECOMANDĂRI