La propunerea României, NATO ar urma să construiască o conductă militară care va lega Grecia de Baza Mihail Kogălniceanu
Vizualizari:

La propunerea României, NATO ar urma să construiască o conductă militară care va lega Grecia de Baza Mihail Kogălniceanu

Presa elenă aduce pe prima pagină un proiect important în cadrul NATO: O conductă militară care ar urma să lege oraşul grec Alexandroupolis de România.

Potrivit publicaţiei Protothema, citată de Defense România, conducta militară va începe în Alexandroupolis, va traversa Bulgaria şi va ajunge în cele din urmă în apropierea Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România.

Această conductă militară va deservi atât Grecia, cât şi Bulgaria şi România. Planul face parte din măsurile pe care Alianţa doreşte să le implementeze pentru a contracara ameninţarea rusă. Principalul obiectiv al proiectului este realimentarea forţelor NATO din cele trei state, cât şi în special a bazelor militare ale Alianţei din Bulgaria şi România.

Sursa citată precizează că propunerea cu privire la construcţia acestei conducte a fost înaintată de către România, în urmă cu aproximativ şase luni, în timp ce există deja discuţii la nivelul Reprezentanţilor Permanenţi la NATO cu privire la implementarea acestui proiect.

Interesant este că această conductă va fi construită din fondurile Alianţei, fapt pentru care nu va exista nicio povară asupra bugetelor României, Greciei şi Bulgariei.

Grecii spun că iniţiativa de a construi o conductă pentru combustibil, conductă care va creşte capacitatea de aprovizionare ale forţelor NATO din regiune, este şi un mesaj transmis Turciei. În prezent alimentarea bazelor NATO din Bulgaria şi România se face prin nave care traversează Bosforul, supuse astfel controlului şi restricţiilor autorităţilor de la Ankara.

Similare
RECOMANDĂRI