Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Grindeanu: Nu-mi dau demisia. I-am propus lui Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eşec

Premierul României, Sorin Grindeanu, a declarat, după ce conducerea PSD a decis să-i retragă sprijinul politic, că nu-şi dă demisia din funcţie. „Am obligaţia să mă comport responsabil faţă de România şi faţă de partidul din care fac parte”, a spus prim-ministrul, în declaraţiile sale de la Palatul Victoria.

Sorin Grindeanu a spus că la şedinţa CEx i s-au propus mai multe funcţii la conducerea unor instituţii ale statului, chiar şi funcţii într-un viitor guvern, doar ca să demisioneze, însă a refuzat. Grindeanu a spus că va demisiona atunci când preşedintele Klaus Iohannis va spune că numeşte un premier tot de la PSD.

Sorin Grindeanu le-a mulţumit tuturor românilor pentru susţinere, primarilor şi membrilor PSD. 

„Sunt în acest partid de 21 de ani. Şi colegii mei din Timiş ştiu că le spuneam: PSD nu este PCF-ul nimănui, PSD nu este PCF-ul nici al lui Liviu Dragnea, Nicolae Bădălău, Stănescu şi alţii. Forţa acestui partid a stat şi stă în sutele de mii de membri care au muncit şi care ne-au dus spre victorie. Şi le mulţumesc lor pentru susţinerea dată în atâţia ani. Le transmit multora din colegii din CEx că îmi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, care nu e prima. Dacă ne uităm în spate, au mai existat experienţe de acest tip. Ştiu de toate lucrurile care s-au întâmplat şi înainte de CEx, de aceea îmi cer scuze că şi datorită acestei situaţii au trăit această experienţă.

L-am auzit mai devreme pe Liviu Dragnea că nu era sigur că acest CEx se termină cu retragerea sprijinului. Nu stau chiar aşa. Inclusiv în această seară mi s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitorul guvern, ministru. l-am auzit că n-ar fi vrut să plec, dar ar fi încercat să mă convingă să accept alte funcţii.

Nu-mi dau demisia. Am obligaţia să mă comport responsabil faţă de România şi faţă de partidul din care fac parte. Acest guvern e Guvernul României, nu guvernul CEx-ului. Cred că toţi trebuie să ne simţim responsabili de acest lucru. Îmi voi da demisia atunci când preşedintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. E normal faţă de acele sute de mii de oameni ca lucrul ăsta să se întâmple şi eu nu vreau ca alte scenarii să intre în discuţie.

Demisia mea este momentul în care Iohannis va spune: Da, îl numesc premier pe dl sau pe dna X de la PSD. Şi lucrul ăsta l-am anunţat în CEx. Am înţeles că eu sunt de vină pentru diverse lucruri anunţate de dl Darius Vâlcov în şedinţa CEx. Fac o precizare: nu mă agăţ de acest scaun. Îmi dau demisia în acele condiţii. Şi sper ca această criză să se încheie cât mai rapid.

Revin la celebrele măsuri. Am văzut vreo 390 spre 400 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului 2017. Am înţeles că sunt de vină că nu sunt duse la îndeplinire măsuri cu termen în 2018. Iată o măsură care în analiza dlui Vâlcov este nerealizată: dezvoltarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă. Eu ştiu că suntem ţară a UE şi trebuie să respectăm sancţiunile UE, dar cred că şi dl Vâlcov şi ceilalţi ştiu altceva. Şi de asta trebuie să plec.

Deşi avem o economie care merge bine şi nişte miniştri care au muncit, i-am propus dlui Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eşec. Să ne dăm amândoi demisia. N-am văzut că s-a întâmplat. Nu mi-am dorit această criză. Înainte de şedinţă am încercat să înţeleg această furie de a schimba propriul guvern. Am vrut să înţeleg de ce dl Liviu Dragnea a vorbit despre remanieri, demisii, mi-a fost foarte greu şi în continuare nu înţeleg. De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniştri pe care tu i-ai pus acolo? Nu am găsit decât un singur răspuns: dorinţa unui singur om de a avea toată puterea", a spus premierul Sorin Grindeanu.

Grindeanu a trecut în revistă câteva realizări ale Guvernului de la Bucureşti.

„Am auzit pe surse de o evaluare a guvernului, a miniştrilor şi a mea. Am participat în această perioadă la şedinţe. Eu, ca premier, am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară. Dacă vi se pare o metodă corectă... mie, nu. Această evaluare trebuia făcută prin dialog cu mine, ca premier, şi cu fiecare ministru în parte, astfel încât să fie cât se poate de reală. Marea majoritate a miniştrilor n-au participat la această evaluare făcută de dl Darius Vâlcov, care, din câte ştiu, nu mai e membru PSD. Eu am crezut că există acea comisie de evaluare. Nu ştiu să existe altcineva decât dl Darius Vâlcov şi nu cred că ştie altcineva. De fapt această evaluare era o justificare pentru a mi se spune: trebuie să pleci, trebuie să-ţi dai demisia.

Eu am un tabel simplu cu măsurile din programul de guvernare şi vă rog să vă consultaţi arhiva că undeva prin martie-aprilie, la un alt CEx, s-a făcut evaluare după primul trimestru. În primele 2 trimestre, 54 au fost îndeplinite 100%, 34 sunt în derulare, iar cele neîndeplinite sunt 9.

Ca să înţeleg rostul acestei evaluări, au trebuit realizate nişte cifre, nişte lucruri, astfel încât să se dea motiv că acest guvern nu şi-a făcut treaba. Sincer e păcat pentru membrii partidului din care fac parte şi păcat pentru români. Merităm mai mult respect. Eu mai cred altceva: că astăzi PNL, USR sunt foarte invidioşi pe serviciul pe care CEx al PSD l-a făcut lor. CEx a făcut un cadou şi PNL şi USR şi dlui preşedinte Klaus Iohannis prin acest raport. Şi s-a inventat o opoziţie la guvern în interiorul PSD. Voi rămâne în PSD. Sunt membru de partid de 21 de ani. PSD şi forţa acestui partid nu este dată de CEx şi de 60 de oameni, ci de sutele de mii de membri. Am intrat cu convingere în 1996 în PSD şi rămân cu aceeaşi convingere.

Voi rămâne premier până când dl preşedinte Klaus Iohannis va desemna un alt candidat cu nume şi prenume din partea partidului care a câştigat alegerile. Eu vreau ca partidul din care fac parte să rămână la guvernare", a punctat Sorin Grindeanu.

Similare