Romania La Zi

Deputatul Constantin Codreanu a solicitat deschiderea filialelor ICR la Bălţi şi Cahul

post-img

Deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a susţinut o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor prin care cere înfiinţarea Institutelor Culturale Româneşti noi sau filiale ICR în Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Albania.

O hotărâre a Guvernului de la Bucureşti prevede organizarea şi funcţionarea în 19 state a 22 de Institute Culturale Româneşti sau filiale ale acestora la Atena, Beijing, Belgrad, Berlin, Bruxelles, Budapesta, Cernăuţi, Chişinău, Istanbul, Kiev, Londra, Lisabona, Madrid, Moscova, New York, Paris, Praga, Viena, Roma, Stockholm, Szeged, Tel Aviv, Varşovia şi Veneţia.
 
„5 dintre aceste Institute Culturale sau filiale nu există decât în intenţie şi pe hârtie: ICR Atena, ICR Kiev cu filială la Cernăuţi, ICR Belgrad şi ICR Moscova, în condiţiile în care Ucraina, Federaţia Rusă şi Grecia au institute, centre sau fundaţii culturale în România”, a declarat Codreanu.
 
Potrivit reglementărilor în vigoare, Institutele Culturale Româneşti din străinătate au ca obiectiv principal menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor culturale şi spirituale cu românii din străinătate, în scopul conservării identităţii de limbă, cultură şi tradiţii şi al antrenării în realizarea intereselor naţionale ale României, consolidarea şi amplificarea, sub diferite forme, a relaţiilor cu comunităţile româneşti de peste hotare.
 
„În această situaţie, cer Guvernului să completeze Hotărârea 492/2004 cu prevederi noi despre înfiinţarea ICR Sofia cu filială la Vidin, ICR Tirana cu filiale la Saranda şi Corcea, precum şi a unor filiale ale ICR Chişinău la Bălţi şi Cahul şi a unei filiale ICR Belgrad la Bor, în Timoc. Totodată, cer Guvernului punerea în aplicare a prevederilor acestei hotărâri despre înfiinţarea ICR Kiev, Cernăuţi, Belgrad, Atena şi Moscova, prevăzând şi fondurile necesare în bugetul pe anul 2018”, a mai adăugat deputatul.