Cristian Diaconescu, propus de România pentru poziţia de secretar general al OSCE
Sursa foto:caleaeuropeana.ro Vizualizari:

Cristian Diaconescu, propus de România pentru poziţia de secretar general al OSCE

România a înaintat candidatura ambasadorului Cristian Diaconescu pentru funcţia de Secretar General al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în urma lansării, la începutul lunii iulie, a procedurii de ocupare a unor funcţii la nivelul Organizaţiei de la Viena

Informaţia a fost confirmată de către Ministerul Afacerilor Externe al României, într-un răspuns pentru CaleaEuropeană.ro.

Potrivit MAE, desemnarea Secretarului General se realizează prin consens şi va fi formalizată cu prilejul Consiliului Ministerial din decembrie, organizat de Preşedinţia-în-exerciţiu albaneză. 

Pentru această funcţie mai există şi o propunere din partea Germaniei, în persoana Helgăi Maria Schmid (Germania), actual secretar general al Serviciului European pentru Acţiune Externă, corpul instituţional diplomatic al Uniunii Europene.

În prezent, secretarul general al OSCE este diplomatul elveţian Thomas Greminger, însă, în iulie 2020, acesta nu a fost reales în funcţie.

Secretarul general al organizaţiei este ales de Consiliul de Miniştri al OSCE pentru o perioadă de trei ani, mandat care poate fi extins pentru încă trei ani. Rolul secretarului general al OSCE este deopotrivă politic şi executiv. Acesta asigură implementarea tuturor deciziilor OSCE şi acţionează ca Acţionează ca reprezentant al preşedintelui în exerciţiu şi îl sprijină în toate activităţile care vizează îndeplinirea obiectivelor OSCE.

“Ambasadorul Cristian Diaconescu a fost diplomat de carieră, fost ministru de externe (pentru două mandate), fost ministru al justiţiei, cu o activitate consistentă în domeniile acoperite de OSCE şi care a participat, de la începutul carierei diplomatice, la evoluţia OSCE, inclusiv la negocierea unor documente relevante pentru activitatea Organizaţiei. Promovarea acestei candidaturi demonstrează interesul şi ataşamentul României pentru îndeplinirea obiectivelor OSCE în domeniile care au consacrat Organizaţia ca for de colaborare şi dialog în domenii precum securitate, democraţie şi drepturile omului, cooperare economică şi de mediu. Totodată, această candidatură reflectă disponibilitatea României de a utiliza, în folosul OSCE, experienţa şi cunoaşterea dobândite în cadrul Organizaţiei de-a lungul timpului”, mai precizează Ministerul Afacerilor Externe.

În cazul în care va fi ales, Cristian Diaconescu va deveni al doilea român într-o funcţie internaţională prestigioasă şi importantă, după ce Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO în 2019.

Cristian Diaconescu a fost ministru de externe al României în perioada 2008-2009 şi în 2012, după ce anterior a ocupat funcţia de ministru al justiţiei în perioada 2000-2004. De asemenea, a fost şef al Cancelariei Prezidenţiale în timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu.

În prezent, este prim-vicepreşedinte al Partidului Mişcarea Populară.

În ce priveşte activitatea sa diplomatică, Cristian Diaconescu a fost negociator şef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, pentru Tratatul politic de baza între România şi Federaţia Rusă, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei şi secretar general adjunct al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, fiind ambasador en pied în această organizaţie.

În cariera sa diplomatică, Diaconescu se distinge cu o bogată experienţă referitoare la OSCE. În perioada 1997-1998 a îndeplinit funcţia de director al Direcţiei OSCE şi de Cooperare cu Structurile Subregionale din MAE. În perioada 1996-1997 a fost diplomat în Direcţia OSCE din MAE. Între 1995 şi 1996 a fost diplomat la Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena, adjunct al şefului misiunii pentru domeniile politico-militar şi de securitate ale OSCE. În perioada 1993-1995 a fost coordonator al secţiei de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE din MAE. Între 1990 şi 1993 a fost diplomat în Delegaţia Permanentă, ulterior Misiunea Permanentă a României la OSCE.

OSCE este cea mai cuprinzătoare organizaţie de securitate. Acoperă aria geografică de la Vancouver la Vladivostok şi o populaţie de peste un miliard de persoane, contribuind la consolidarea păcii, democraţiei şi stabilităţii în această regiune. Organizaţia este un for pentru dialog politic la nivel înalt asupra unei game largi de aspecte de securitate şi, totodată, un instrument regional cuprinzător pentru avertizare timpurie, prevenirea conflictelor, managementul crizelor şi reabilitarea post-conflict. În esenţă, vizează creşterea, prin cooperare, a încrederii între state.  Prin intermediul instituţiilor sale specializate, unităţilor de experţi şi reţelei de misiuni în teren, OSCE are competenţe în domenii dintre cele mai variate cu impact asupra securităţii comune: controlul armamentelor convenţionale şi măsuri de creştere a încrederii şi securităţii; combaterea ameninţărilor transnaţionale; activităţi economice şi în domeniul mediului; democratizare; promovarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Originile OSCE datează de la începutul anilor ’70. Prin  Actul Final de la Helsinki, adoptat în 1975, a fost creată Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE). În perioada Războiului Rece, CSCE a oferit un cadru de dialog multilateral şi de negocieri între Est şi Vest. În contextul căderii Zidului Berlinului, Carta de la Paris din 1990 a reflectat aspiraţia statelor participante pentru o nouă „eră a democraţiei, păcii şi unităţii” şi a consfinţit încheierea Războiului Rece.  

Prin Carta de la Paris, au fost create o serie de instituţii permanente – Secretariatul, Centru de Prevenire a Conflictelor, Birou pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului – precum şi capacităţi operaţionale. În 1992, s-au creat noi formate şi instituţii: Forumul de Cooperare în domeniul Securităţii, Forumul Economic şi de Mediu şi respectiv Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale. Primele prezenţe în teren au fost misiunile din Kosovo, Voivodina şi Misiunea la Skopje.

În 1994, CSCE a devenit Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), organizaţie fără personalitate juridică, cu sediul OSCE la Viena.

În total, sunt 57 de state participante la OSCE.

Similare
RECOMANDĂRI