Romania La Zi

Bogdan Aurescu, interviu în publicaţia italiană la Repubblica: Rusia este provocarea strategică a momentului pentru NATO şi Occident

post-img

Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a afirmat miercuri că Rusia reprezintă provocarea strategică a momentului pentru NATO şi întregul Occident, într-un interviu acordat cotidianului italian la Repubblica în marja unei vizite pe care efectuează la Roma la invitaţia omologului italian Luigi di Maio.

”În faţa unor ameninţări complexe trebuie să ne demonstrăm unitatea şi solidaritatea şi să conştientizăm că împreună vom fi mai puternici. Altfel, comunitatea noastră de valori şi securitate va fi afectată”, a spus Aurescu, potrivit Calea Europeană.

În opinia şefului diplomaţiei române, relaţiile Rusiei sunt, pentru România, Italia, pentru NATO şi întregul Occident, o provocare strategică mai actuală decât niciodată, invocând faptul că din partea Moscovei lipseşte interesul pentru un dialog pragmatic, de principiu şi onest.

“Gestionarea relaţiilor cu Federaţia Rusă constituie o provocare strategică, mai actuală ca niciodată. Relaţiile UE şi NATO cu Federaţia Rusă traversează o perioadă complicată pe fondul unui deficit de încredere accentuat. Vizita la Moscova a lui Josep Borrell a demonstrat, alături de alte provocări recente, lipsa reală de interes din partea Moscovei pentru un dialog pragmatic, principial şi onest. Este important să nu uităm nici ceea ce a generat starea actuală: situaţia din estul Ucrainei şi anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Întreaga Vecinătate Estică traversează o perioadă de tensiuni intra-statale şi interstatale. Atmosfera este foarte tensionată, mai ales pe fondul acţiunilor de militarizare pe axa Marea Baltică – Marea Neagră. Peninsula Crimeea a fost transformată într-o platformă de proiecţie a forţei ruse până în Estul Mediteranei şi în Orientul Mijlociu. Din aceste considerente, relaţiile cu Rusia depind, în principal, de asumarea şi respectarea de către aceasta a angajamentelor internaţionale şi implicarea de o manieră constructivă în soluţionarea conflictelor din Vecinătatea Estică. Relaţii durabile şi predictibile se pot edifica doar prin respect ferm al normelor de drept internaţional, prin respect reciproc ca parteneri egali”, a spus Aurescu, pe larg, conform transcriptului furnizat de MAE.

Remarcile ministrului de externe vin şi în contextul în care Rusia şi China au desfăşurat campanii de discreditare a eforturilor occidentale şi europene de combatere a pandemiei de COVID-19, Italia fiind una dintre aceste ţinte.