Banii europeni, şansă şi responsabilitate. Comisarul european Corina Creţu a fost gazda unei dezbateri Euronews
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Banii europeni, şansă şi responsabilitate. Comisarul european Corina Creţu a fost gazda unei dezbateri Euronews

Încercarea de a reduce decalajele dintre ţările membre este una dintre cele mai complicate provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană. Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a fost gazda unei dezbateri pe acest subiect, la postul de televiziune Euronews.

În 1988, când ţărilor bogate fondatoare ale Uniunii Europene li se alăturaseră deja şi altele, precum Grecia, Spania şi Portugalia, a devenit evident că unele state membre au nevoie de ajutor. Aşa s-a născut politica de coeziune, un plan amplu, bazat pe fonduri şi strategii, menit să reducă decalajele dintre ţările Uniunii.

Într-o dezbatere la postul Euronews, comisarul Corina Creţu a explicat că beneficiile sunt evidente: mai multe locuri de muncă şi un nivel de trai mai bun.

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu: Trebuie să ne modernizăm, să fim mai flexibili, să fim capabili să răspundem şocurilor şi crizelor care pot surveni în orice moment, dar trebuie şi să păstrăm ce am făcut bun până acum. Mesajul este că acum avem nevoie de coeziune mai mult ca niciodată, dat fiind acest context impredictibil.

Un exemplu de succes al utilizării fondurilor europene este Portugalia.

Prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa: Politica de coeziune a fost fundamentală pentru transformarea Portugaliei într-o ţară mai dezvoltată şi mai omogenă.

La Bruxelles se pregăteste acum bugetul multianual care va intra în vigoare în 2020.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Noul buget trebuie să fie unul ambiţios, flexibil şi direcţionat spre acele zone în care fondurile europene să fie cât mai eficiente. Trebuie să decidem dacă le menţinem pentru toate ţările şi regiunile sau dacă le concentrăm spre regiunile mai puţin dezvoltate.

Dezbaterea despre fondurile europene şi solidaritatea în Uniunea Europeană va fi difuzată de astăzi, timp de patru zile, pe canalul Euronews.

Alături de comisarul Corina Creţu au mai fost prezenţi preşedintele Parlamentului European, premierul Portugaliei şi foşti comisari europeni.

Similare
RECOMANDĂRI