Aeroportul din Iaşi a înregistrat un nou record de trafic; Mulţi pasageri sunt din Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aeroportul din Iaşi a înregistrat un nou record de trafic; Mulţi pasageri sunt din Republica Moldova

În 2017, Aeroportul Internaţional Iaşi a înregistrat un trafic record de 1.146.218 pasageri, o creştere cu 30% faţă de 2016, când aproape îşi dublase numărul de pasageri în raport cu 2015.

În 2017, august a fost luna cu cel mai intens trafic din tot anul – aproximativ 125.605 de persoane, cu aproape 30% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016.

În 2017, numărul celor care au tranzitat Aeroportul Iaşi a crescut spectaculos datorită operării, din vară, a noilor zboruri spre Glasgow, Florenţa, Valencia şi Constanţa. Evoluţia traficului se datorează şi creşterii frecvenţei pe rute existente (Munchen, Milano şi Torino), dar şi operării curselor în regim charter (Zakynthos, Rodos, Heraklion, Antalya) în timpul verii.

Din numărul total de pasageri care au trecut prin aeroportul ieşean, 22.266 au călătorit pe curse charter în 2017, iar alte 1.122.530 de persoane au folosit rutele regulate. În 2017, creşterea traficului a fost de 30% faţă de anul precedent, când au fost înregistraţi 881.157 de pasageri, transmit reprezentanţii aeroportului.

Anul trecut, Iaşiul a fost conectat, pe calea aerului, cu opt ţări, faţă de una singură (Austria), în 2012. Cei care au optat pentru serviciile aeroportului ieşean au avut ocazia sa călătorească spre 19 destinaţii externe şi alte 5 interne: Munchen, Barcelona, Paris, Londra, Madrid, Koln, Bruxelles, Glasgow, Roma, Viena, Milano, Valencia, Torino, Florenta, Tel Aviv, Bologna, Venetia, Catania, Larnaca, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea (via Bucureşti) şi Constanţa, toate operate de patru companii aeriene. Cele mai populare zboruri, de pe Aeroportul Iaşi, au fost către Londra, Paris, Munchen, Koln, Roma, Milano (Bergamo) şi Bologna.

Începând din luna iulie a acestui an, în portofoliul de rute de la Iaşi vor apărea noi destinaţii (Dortmund, Malmo, Salonic, Billund şi Eindhoven), şi astfel, pentru prima dată, va fi realizată conectarea regiunii Moldovei cu ţări din Nordul Europei (Suedia, Olanda si Danemarca), cererea fiind foarte mare. Odată cu introducerea noilor rute directe, o a doua aeronavă Wizz Air va fi alocată bazei de la Iaşi.

Totodată, va creşte frecvenţa pe anumite rute (Milano-Bergamo, Tel Aviv, Roma-Ciampino, Tel Aviv), iar demersurile pentru introducerea unor noi zboruri directe în orarul de la Iaşi vor continua şi în 2018. În planul de extindere au fost incluse destinaţii precum: Stockholm, Frankfurt, Atena, Dublin, Lyon, Varşovia sau Zagreb.

Tot mai mulţi pasageri din Republica Moldova, în condiţiile în care biletele sunt de peste 2 ori mai ieftine.

Deşi aeroportul Iaşi nu furnizează date în legătură cu numărul de cetăţeni domiciliaţi în Republica Moldova care au apelat la serviciile acestuia, din grupurile de Facebook destinate călătoriilor pot fi văzute zilnic zeci de anunţuri ale unor persoane care caută transport către aerogara de peste Prut.

Iar asta şi pentru că biletele de la Iaşi sunt mult mai accesibile decât cele de la Chişinău. După cum Independent.md a demonstrat anterior, preţurile către aceeaşi destinaţie pe rute efectuate de către compania Wizz Air, preţurile de la Iaşi sunt de peste 2 ori mai mici decât cele de la Chişinău.

Similare