Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aeroportul Băneasa, redeschis la primăvară. Zborurile comerciale vor fi reluate înainte de Euro 2020

Băneasa, al treilea cel mai vechi aeroport din lume, îşi va redeschide porţile în mai. Este promisiunea autorităţilor şi a constructorului, care vor ca lucrările de reabilitare şi modernizare să fie gata până când Bucureştiul va găzdui partidele de fotbal din cadrul Euro 2020. Investiţia va costa peste 10 milioane de euro şi este necesară inclusiv pentru a evita un blocaj pe cel mai mare aeroport al ţării, Henri Coandă.

"Aurel Vlaicu", odinioară al doilea cel mai mare aeroport al României după "Henri Coandă", a fost închis pentru zborurile comerciale în 2012. Clădirea, monument istoric, nu mai era sigură în caz de cutremur.

Între timp, imobilul a fost consolidat, a fost semnat contractul pentru modernizarea incintei, iar autorităţile vor ca aeroportul să redevină operaţional în mai.

Constructorul susţine că poate finaliza lucrarea la timp, dar totul depinde şi de cât de repede vor fi eliberate autorizaţiile.

Pe aeroportul din Băneasa mai sunt acum operaţionale doar zboruri private şi tehnice.

Redeschiderea este necesară şi pentru a preveni un blocaj pe aeroportul "Henri Coandă". La Otopeni va ajunge un număr mare de suporteri străini, într-un timp foarte scurt, pentru Euro 2020.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: "Aeroportul Băneasa va avea o capacitate maximă de 350 de pasageri pe oră, de 9 ori mai mulţi decât sunt în prezent. Vor fi cel mult două zboruri comerciale pe oră, faţă de aproape 20, câte sunt pe aeroportul Henri Coandă".

Sunt şi restricţii de trafic. Noaptea, nu pot zbura aeronavele de peste 50 de tone, pentru a reduce poluarea fonică în zona cartierului Băneasa. Autorităţile caută soluţii ca reluarea zborurilor comerciale să nu creeze şi mai mult disconfort.

Investiţia de reabilitare a aeroportului Aurel Vlaicu este estimată la peste 10 milioane de euro.

Concomitent, autorităţile vor ca în luna mai să fie gata şi linia de tren care va lega Capitala de aeroportul Henri Coandă.

Similare
RECOMANDĂRI