Recomandari

Astăzi la Obiectiv Comun depănăm evenimentele istorice ale lunii aprilie 1918

Ediţie specială astăzi la Obiectiv Comun. Depănăm evenimentele istorice din luna aprilie ale anului 1918, perioadă foarte importantă pentru statornicirea statului unitar România Mare.

Anume în acea perioadă are loc desfiinţarea ​​vămii​ Ungheni, frontiera de est este mutată pe râul Nistru iar Ion Inculeţ şi Daniel Ciugureanu sunt desemnaţi membri ai Guvernului central de la Bucureşti. În funcţia de preşedinte al Sfatului Ţării este ales Constantin Stere, iar şef al Directoratului General, Petre Cazacu.

Tot în aprilie 2018, Alexandru Marghiloman, preşedintele Consiliului de Miniştri al României, prezintă Regelui Ferdinand I un demers oficial, în care roagă de a se aproba printr-un Înalt Decret Regal, Actul Unirii Basarabiei cu România, votat de Sfatul Ţării . Este încheiat tratatul de la Bucureşti cuprinzând 31 de articole, în mare un tratat nefavorabil României. În istorie el a intrat ca „Tratatul de pace de la Buftea”

La Paris este înfiinţat "Comitetul naţional al românilor din Transilvania şi Bucovina", sub preşedinţia lui Traian Vuia, iar mai apoi a dr. Ion Cantacuzino, structură care a militat pentru dobândirea independenţei Transilvaniei şi unirea acesteia.

Dana Ciobanu vă aşteaptă alături de Ion Varta istoric, director general al  Arhivei Naţionale din Chişinău pentru a explica evenimentele de acum 100 de ani.

Prin telefon vor interveni istoricii Ion Constantin şi Adrian Cioroianu