Programe speciale la TVR MOLDOVA, de Ziua Limbii Române
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Programe speciale la TVR MOLDOVA, de Ziua Limbii Române

Vineri, 31 august, toţi cei care vorbesc şi simt româneşte – indiferent de ţara în care trăiesc - sărbătoresc, împreună, graiul nostru strămoşesc. Ultima zi a lunii august a fost aleasă pentru a sărbători Limba Noastră şi în Republica Moldova, încă din 1990

TVR MOLDOVA vă oferă, pe parcursul întregii zile de 31 august, un program de sărbătoare. Încă de la ora 7 a dimineţii, MATINALII vă oferă o Ediţie Specială, cu invitaţi şi reportaje pe măsură, dar şi fnala campaniei „Ai carte, ai parte!”.

De la ora 10.30 puteţi urmări spectacolul aniversar Eugen Doga, compozitorul ambasador al Culturii Romane, iar la 13.30, actorul Constantin Chiriac vă prezintă un dialog poetic între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, într-un recital de excepţie.

De la ora 15.00, vedeţi cum limba română uneşte românii de pretutindeni într-un program de gală, iar de la 19.00, emisiunea Obiectiv comun vă aduce o ediţie specială despre Bookfest - manifestare pe parcursul căreia capitala culturii scrise româneşti s-a mutat la Chişinău.

Limba română este, între limbile romanice, a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italianei, find vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. 17 milioane se afă în România, unde română este limbă ofcială şi limbă maternă pentru mai mult de 90% din populaţie.

În Republica Moldova limba română este limbă ofcială şi limbă maternă pentru trei sferturi din populaţie, iar în provincia autonomă Voivodina din Serbia, limba română este una dintre cele şase limbi ofciale. Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se ofciază servicii religioase în statul monastic Muntele Athos.

Limba română este limbă maternă sau este vorbită şi în Ucraina, Ungaria, pe Valea Timocului în Serbia sau în Bulgaria. Este vorbită şi în comunităţile etnicilor români din Croaţia, Slovenia, Slovacia sau Polonia. Emigranţii au dus limba română peste tot în lume: în Israel, 5% din populaţie provine din România şi vorbeşte limba română. În Italia, Spania, SUA, Canada, Franţa, Germania, Portugalia, Cipru sau Australia se estimează că locuiesc peste 3 milioane de români.

Studenţii străini sau cei care au lucrat în România sunt vorbitori de limba română. Conform evaluărilor peste o jumătate de milion de arabi din Orientul Mijlociu, care şi-au făcut studiile în România, vorbesc limba română. Limba română este predată în ţări est-europene unde există comunităţi semnifcative româneşti, dar şi în instituţii de învăţământ din 43 de ţări ale lumii, unde limba română este învăţată ca limbă străină.
Similare
RECOMANDĂRI