Recomandari

Întreabă doctorii şi specialiştii români despre un stil de viaţă corect. Urmăriţi în această săptămână noi ediţii ale emisiunii "Un Doctor pentru Dumneavoastră"

post-img

Întreabă doctorii şi specialiştii români despre un stil de viaţă corect, tratamente moderne şi terapii de succes. De luni până joi vă invităm să urmăriţi noi ediţii ale emsiunii „Un doctor pentru dumneavoastră” la TVR Internaţional şi pe TVR+, de la ora 19:00. Emisiunile pot fi urmărite, în reluare, la TVR MOLDOVA.

Luni, 1 februarie - REUMATISM – UN NUME PENTRU SUTE DE AFECŢIUNI

Invitat: conf. dr. DANIELA OPRIŞ - BELINSKI, medic primar medicină internă şi reumatologie, Spitalul Clinic ”Sfânta Maria”. Prin telefon, din Italia: dr. GHEORGHE CERIN, şef Secţia Cardiologie, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie.

Afecţiunile reumatice sunt dureroase, îngrădesc posibilitatea de mişcare şi au de multe ori o evoluţie cronică. Termenul ”reumatism” cuprinde peste 450 de afecţiuni ale sistemelor muscular şi osos având cauze diferite. O ediţie în care vom afla ce riscă pacienţii cu boli reumatice dacă se îmbolnăvesc de Covid-19, care este cea mai frecventă cauză de durere articulară, de ce ne doare spatele, ce reumatisme afectează organele interne şi dacă anti inflamatoarele agravează infecţia cu SARS CoV-2.

Marţi, 2 februarie - AFECŢIUNILE DEGENERATIVE ALE CREIERULUI

Invitat: prof. dr. LUIZA SPIRU, medic primar geriatrie, gerontologie şi medicină internă, gerontopsihiatru, preşedintele Fundaţiei "Ana Aslan" International. Prin telefon, din SUA: dr. HORIA VULPE, medic specialist radioterapie oncologică.

Bolile neurodegenerative sunt afecţiuni complicate, incurabile şi debilitante care duc la degenerarea progresivă sau chiar la moartea celulelor nervoase. Acestea cauzează probleme de deplasare sau de funcţionare mentală, numite demenţe. Bolile neuro-degenerative implica atrofie cerebrala, cu alte cuvinte, degradarea materiei cerebrale care, în timp, duce la pierderea treptata a memoriei şi a gândirii, a capacităţii de mişcare şi a senzaţiilor. Una dintre cele mai întâlnite boli neuro-degenerative este boala Alzheimer. Frecvente sunt şi boala Parkinson dar şi demenţa senilă. Alimentele procesate industrial, mai ales cele cu potenţatori de gust precum glutamatul de (mono)sodiu, E621 – un element toxic care produce supraexcitaţia unor receptori importanţi şi neurotransmiţători din creier, proces ce duce la moartea neuronilor - se pare că joacă un rol important în declanşarea acestor boli.

Miercuri, 3 februarie - TRATAMENTE STOMATOLOGICE ÎN PANDEMIE

Invitat: dr. IONUŢ LEAHU, medic stomatolog, competenţă în implantologie orală, Clinicile "dr. Leahu". Din Austria, prin Zoom: dr. SIMONA FUCHS, medic specialist anestezie, terapie intensivă, medicină de urgenţă, diplomat al Academiei Europene de Anestezie.

Cât de sigur este să mergem la stomatolog în perioada epidemiei de Coronavirus? Ce presupun tratamentele fără durere la dentist, de ce este important să scăpăm de infecţiile dentare în aceasta perioadă şi cum decurg operaţiile cu implanturi dentare sunt întrebări la care răspundem în această ediţie.


Joi, 4 februarie - BOLILE VENELOR ÎN PERIOADA COVID-19

Invitaţi: Prin telefon: dr. THEO TRANDAFIRESCU, prof. asociat la Facultatea de Medicină Mount Sinai din New York, specializare în medicină internă, pneumologie şi terapie intensivă, recunoscut ca Top National Physician în 2019 a The New York Times, este Castle Connolly Top Doctors din SUA şi chairman al Federaţiei Americane de Cercetare Medicală. De la începutul epidemiei şi până în prezent , în linia întâi în secţia de terapie intensivă din New York. dr. TONI FEODOR, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în flebologie, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române.

COVID-19 ar putea ucide prin tromboză, spune un studiu recent. Apariţia trombilor în vene este urmarea inflamaţiei stazei venoase şi a creşterii coagulării sângelui. În urma unui traumatism sau din multiple cauze, printre care genetice, de coagulare, de pierdere a elasticităţii vaselor, pereţii acestora se dilată foarte tare şi blochează circulaţia fluxului sanguin. Astfel, se pot forma cheaguri sau trombi, care închid parţial sau total lumenul vasului. Tromboza venoasă profundă este o boală gravă. Uneori, cheagul se poate desprinde şi migra în circulaţia pulmonară, determinând embolismul pulmonar care poate cauza deces. Boala poate fi asimptomatică. Primul semn, în unele cazuri, este dat de tromboembolismul pulmonar, o complicaţie gravă, de multe ori, letală. Pentru evitarea complicaţiilor este utilă cunoaşterea cauzelor, factorilor de risc, apelarea urgent la medic şi stabilirea unui diagnostic rapid şi precis. Cheagurile de sânge se formează în general în venele de la picioare, acolo unde sângele stagnează mai mult dar se pot forma şi pe arterele coronare unde produc infarct sau pe vasele cerebrale şi conduc la apariţia accidentului vascular cerebral ischemic.