Preşedinţia României la Consiliul UE: zeci de legi adoptate şi organizarea unui summit UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedinţia României la Consiliul UE: zeci de legi adoptate şi organizarea unui summit UE

În perioada în care România a deţinut preşedinţia Consiliului UE, au fost adoptate peste 90 de acte legislative care ţin de viitorul Europei şi al europenilor. Aceasta şi alte aspecte care ţin de realizările României ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene au fost prezentate la un eveniment organizat de Ambasada României, pe 1 iulie, la „Vinăria Poiana”. Pe lângă partea oficială, invitaţii au putut asculta muzica oferită de ansamblul etnofolcloric „Ştefan-Vodă” şi au putut admira o expoziţie de ii tradiţionale româneşti.

„La eveniment au participat membri ai Guvernului, deputaţi din cadrul Parlamentului şi alţi oficiali de rang înalt, reprezentanţi ai mediului diplomatic acreditat la Chişinău, reprezentanţi ai mediului academic, cultural şi asociativ din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Chişinău, citat de IPN.

Ambasadorul Daniel Ioniţă a prezentat realizările preşedinţiei României la Consiliul UE, se arată în comunicat. Potrivit acestuia, în perioada preşedinţiei României la Consiliul UE a fost organizat Summit-ul informal al UE de la Sibiu (9 mai), la care şefii de state şi de guvern din UE şi-au reafirmat angajamentul de a continua să colaboreze cu partenerii din întreaga lume. De asemenea, a fost organizată reuniunea de la Bruxelles (20 iunie), în cadrul căreia Consiliul European a stabilit priorităţile generale care vor ghida activitatea UE în următorii cinci ani; consolidarea Parteneriatului Estic - punct prioritar al Agendei Preşedinţiei Române.

În comunicatul Ambasadei României se arată că a fost reafirmată „disponibilitatea României de a continua sprijinul ferm pentru parcursul european şi reformele necesare Republicii Moldova, atât pe plan european, cât şi la nivel bilateral”. De asemenea, a fost reiterat faptul că „România este pregătită să ajute Chişinăul pentru a-şi îndeplini angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană şi pentru a comunica realizările Republicii Moldova la Bruxelles”.

În cadrul evenimentului, invitaţii s-au bucurat de spectacolul oferit de ansamblul etnofolcloric „Ştefan-Vodă”, condus de Tudor Ungureanu. De asemenea, au putut fi admirate, în cadrul unei remarcabile expoziţii de ii tradiţionale româneşti, o serie de piese autentice provenind din diverse zone etnografice ale României, oferite publicului cu sprijinul Dianei Toma, colecţionar din România.

Ambasadorul Daniel Ioniţă a reamintit demersurile întreprinse de România şi Republica Moldova pentru înscrierea iei româneşti pe lista patrimoniului cultural intangibil al UNESCO, subliniind că „ia tradiţională românească reprezintă încă un element care adaugă valoare şi întăreşte tradiţiile, limba, cultura şi istoria noastră comună cu Republica Moldova”, precizează comunicatul
RECOMANDĂRI