Viorica Dăncilă vrea să câştige bunăvoinţa românilor din diaspora şi anunţă măsurile pentru votul la prezidenţiale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Viorica Dăncilă vrea să câştige bunăvoinţa românilor din diaspora şi anunţă măsurile pentru votul la prezidenţiale

Premierul demis Viorica Dăncilă a anunţat, la Palatul Victoria, că pe agenda şedinţei de guvern de luni există o informare cu privire la măsurile luate pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale. Ea a susţinut că Guvernul are în vedere creşterea numărului de secţii de votare din străinătate la 835.

"Am luat toate măsurile pentru pregătirea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor prezidenţiale, astfel încât să asigurăm dreptul la vot tuturor cetăţenilor români, atât în ţară, cât şi în afara graniţelor ţării.

Pentru exercitarea votului, românii din diaspora au la dispoziţie trei zile.

În plus, avem în vedere creşterea numărului secţiilor de votare la 835, aproape dublu faţă de alegerile europarlamentare din luna mai.

Sunt informată în permanenţă în legătură cu pregătirea procesului electoral. Inclusiv azi pe agendă avem o informare cu privire la măsurile luate pentru buna desfăşurare a scrutinului prezidenţial. Toate acestea, în condiţiile în care încă nu avem desemnat un ministru interimar la Ministerul Afacerilor Interne", a declarat Dăncilă înaintea şedinţei de guvern.

Ministerul de Externe a publicat săptămâna trecută lista şi o hartă interactivă pentru cele 835 de secţii de votare pe care le organizează în străinătate la alegerile prezidenţiale, listă aprobată de AEP. Printre ţările cu cele mai multe secţii de vot se numără Spania, Italia, Germania şi Marea Britanie.

Astfel, Ministerul de Externe va organiza 835 de secţii de vot în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Lista şi harta interactivă pot fi consultate pe site-ul oficial al Ministerului www.mae.ro.

MAE a precizat care sunt ţările cu cele mai multe secţii de votare, printre care: Spania (143, faţă de 50 organizate la alegerile europarlamentare), Italia (142, faţă de 76 organizate la alegerile europarlamentare), Germania (80, faţă de 25 organizate la alegerile europarlamentare), Marea Britanie (72, faţă de 29 organizate la alegerile europarlamentare), Franţa (50, faţă de 17 organizate la alegerile europarlamentare), SUA (38, faţă de 31 organizate la alegerile europarlamentare), Republica Moldova (37, faţă de 36 organizate la alegerile europarlamentare), Olanda (25, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Belgia (23, faţă de 8 organizate la alegerile europarlamentare), Irlanda (16, faţă de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Danemarca (12, faţă de 7 organizate la alegerile europarlamentare), Austria (17, faţă de 9 organizate la alegerile europarlamentare), Grecia (11, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Portugalia (9, faţă de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Elveţia (8, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare).

În ţările din spaţiul Uniunii Europene vor fi organizate 639 de secţii de votare.

Totodată, MAE susţine că, pe lângă secţiile de votare organizate, în mod tradiţional, în teatrele de operaţiuni din Afganistan, va fi organizată, în premieră, o secţie de votare şi în Mali, pentru a permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operaţiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali să îşi exercite dreptul de vot.

MAE reaminteşte că la alegerile prezidenţiale din anul 2014 au fost organizate în străinătate 294 de secţii de votare, la alegerile parlamentare din anul 2016 - 417 de secţii de votare, iar la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai au fost organizate 441 de secţii de votare.

Procesul de votare în străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile: 8, 9 şi 10 noiembrie, pentru primul tur de scrutin şi 22, 23 şi 24 noiembrie, pentru al doilea tur de scrutin.

Similare
RECOMANDĂRI