Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Republica Moldova nu va pierde regimul liberalizat de vize cu UE

Cetăţenii Republicii Moldova, deţinători ai paşapoartelor biometrice, vor beneficia în continuare de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Autorităţile de la Chişinău, dar şi europarlamentari de la Bruxelles, resping informaţia apărută în spaţiul public precum că Uniunea Europeană ar intenţiona suspendarea regimului de vize pentru Republica Moldova, ca urmare a neîndeplinirii prevederilor Acordului de Asociere.

În primul raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arată că Republica Moldova nu înregistrează progrese semnificative la capitolul combaterii corupţiei sau spălării banilor, condiţii impuse anterior ţării pentru a obţine libera circulaţie.

Oficialii de la Bruxelles spun că, deşi nu toate angajamentele asumate de autorităţile de la Chişinău au fost pe deplin îndeplinite, nu se pune problema suspendării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Andi Cristea, europarlamentar: „Este absolut nepotrivit ca asemenea informaţii să apară în spaţiul public, pentru că nu este nici vorbă de aşa ceva. E adevărat că atunci când a fost liberalizat regimul de vize pt cetăţenii RM, o serie de condiţii trebuia să fie respectate, aceste condiţii trebuie respectate în mod permanent. Şi până la acest moment nu este niciun semn că aceste condiţii nu ar fi îndeplinite”.

Şi oficialii de la Chişinău resping ideea pierderii de către cetăţenii ţării a beneficiului de a circula fără vize în UE.

Iurie Leancă, vicepremier pentru Integrare Europeană: „Nu se pune sub nicio formă problema anulării regimului de vize şi îmi pare rău că cu bună ştiinţă se dezinformează publicul”.

Potrivit Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră, de la liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova, s-au înregistrat 0,3% cazuri de refuzuri de intrare în UE şi 0,5% de cazuri de şedere ilegală din totalul celor care au mers in tarile Uniunii Europene.
 
După ridicarea vizelor, în aprilie 2014, mai mult de 980 000 de locuitori ai Republicii Moldova au calatorit de peste 2,7 milioane de ori în UE. Posibilitatea de a călători fără vize este deschisă pentru peste 2 milioane 59 de mii de cetăţeni, deţinători ai paşapoartelor biometrice, inclusiv pentru cei din regiunea transnistreană.
Similare