POLITIC

VIDEO. Cine sunt cei şapte noi miniştri, investiţi astăzi

Imediat după învestire, noii miniştri au mers la ministerele pe care le vor conduce de astăzi, pentru a-şi cunoaşte echipele. În noul executiv condus de Pavel Filip se regasesc politicieni cu experienţă şi notorietate, dar şi nume noi. Cine sunt cei 7 noi miniştri, investiţi astăzi, aflaţi în continuare.

Iurie Leancă este vicepremier pentru Integrare Europeană şi a făcut parte din mai multe guvernări. Din 2009 până în 2013 a condus Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în guvernul Filat, trecând ulterior la conducerea executivului de la Chişinău, unde a rămas până în decembrie 2014. În continuare, Leancă a fost premier interimar, până în februarie 2015, iar în vara anului 2017 a ajuns vicepreşedintele Parlamentului.
În guvernul Filip, Iurie Leancă va trebui să lucreze cot la cot cu Tudor Ulianovschi, noul ministru al afacerilor externe şi integrării europene.

Numele lui este relativ nou pentru public. Ulianovschi are 34 de ani şi a venit în funcţia de ministru din Elveţia, acolo unde era ambasadorul Republicii Moldova. A mai fost preşedinte al Consiliului pentru Comerţ şi Dezvoltare, dar şi reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi la Organizaţia Mondială a Comerţului la Geneva.

La fel de puţin o cunoaşte societatea şi pe Cristina Lesnic - de astăzi vicepremier pentru reintegrare. Are 35 de ani şi a fost, până acum, la Ministerul de Interne, unde conducea Direcţia Generala Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană.

Noul ministrul al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale este Svetlana Cebotari care, aproape 10 ani, a fost director al Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

De astăzi, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului este Liviu Volconovici, până mai ieri rector la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

În schimb, toată lumea îl cunoaşte pe Chiril Gaburici, numit în funcţia de ministru al Economiei şi Infrastructurii, fost prim-ministru, din februarie până în iunie 2015, şi care şi-a dat demisia, nemulţumit că diploma sa de studii a provocat un scandal. Gaburici a mai fost directorul unei companii de telefonie mobile din Republica Moldova, promovat ulterior la o firma din Azerbaidjan.

La fel de cunoscut este şi Alexandru Tănase, învestit azi în funcţia de ministru al Justiţiei. Pozitie pe care a mai ocupat-o între anii 2009 si 2011, iar din octombrie 2011 şi până în luna mai a anului 2017 a fost preşedintele Curţii Constituţionale.

Imediat după depunerea jurământului, toţi cei 7 miniştri, împreună cu premierul, au ajuns şi la ministerele pe care le vor conduce. Şi-au cunoscut echipele ministeriale şi le-a vorbit angajaţilor despre planurile lor. Toţi vor ocupa această funcţie aproximativ un an, până la alegerile din 2018.