POLITIC

Vladimir Cebotari despre hotărârea UE: Curtea de Conturi a dat un semnal foarte clar că aceasta va fi următoarea decizie

post-img

În cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari şi Preşedintele Centrului pentru Resurse Juridice, Vladislav Gribincea au vorbit despre anunţul UE, că nu va transfera ultimă tranşă de fonduri pentru programul de finanţare a reformei justiţiei.

Vladimir Cebotari a ţinut să precizeze cauza deciziei UE, de a nu transfera fonduri pentru bugetul de stat în susţinerea reformelor în sectorul justiţiei.

„Uniunea Europeană încă în anul 2015 foarte clar a spus că nu sunt progrese pe reformele din justiţie şi de aceea sunt nevoiţi să suspende acel suport financiar şi Curtea de Conturi a UE a dat un semnal foarte clar că aceasta va fi următoarea decizie. Noi am dorit şi sperat că totuşi până în ultimul moment s-ar putea să-i convingem şi să schimbăm această stare de lucru, datorită angajamentului enorm şi efortului mare, care au fost depuse în perioada anului 2016-2017. Eu nu vreau să arăt cu degetele într-o parte sau în alta, dar haideţi să constatăm faptele: în 2014 şi 2015, progresele pe reformele justiţiei au fost aproape nesemnificative, aşa au spus-o şi partenerii noştri de dezvoltare. Eu îi înţeleg din punct de vedere obiectiv că ei nu ar fi putut livra aceste rezultate”, a menţionat el.

În acelaşi timp, Vladislav Gribincea a vorbit şi el despre motivul UE cu privire la sistarea suportului financiar.

„Eu aş fi tentat să cred că a contat ceea ce s-a întâmplat şi după anul 2015, fiindcă misiunea de evaluare a reformei justiţiei a avut loc în primăvara anului 2017. Din comunicatul delegaţiei Uniunii Europene aşa şi rezultă, că oamenii nu văd o schimbare la faţă, asta a fost probabil aspectul determinant care a făcut ca UE să nu dea nimic din cele 2 tranşe”, a precizat Gribincea.

Prin urmare, Ministrul Justiţiei a vorbit despre o îmbunătăţire a situaţiei din sectorul justiţiei în ultimii ani.

„Din 2016 până astăzi s-a produs un salt în cadrul justiţiei, cetăţenii văd o creştere şi noi nu ne rămâne decât să fim mai optimişti şi determinaţi să continuăm ceea ce am făcut. Datorită progreselor care s-au făcut, inclusiv în sectorul justiţiei, suportul financiar pentru Republica Moldova a fost reluat. Nu trebuie să vorbim că banii sunt blocaţi, progresele demonstrate de guvernare au dus la deblocările cu FMI şi la deblocarea suportului financiar. La noi toţi indicatorii merg în sus”, a adăugat Cebotari.

Vladislav Gribincea, în acelaşi timp, a precizat despre sarcina reformelor în cadrul unui stat, dar şi despre problemele justiţiei moldoveneşti.

„Ar trebuie să pornim de la ideea că, reforme nu facem pentru europeni, ci pentru noi. Eu am concluziile Consiliului European pentru Republica Moldova din 2016, în care se vorbeşte tranşant că problemele cele mai mari a Moldovei sunt corupţia şi independeţa judecătorilor, cred că, acolo trebuie de lucrat. Dacă pe segmentul economic am văzut o creştere cât de cât fragilă, atunci ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei, percepţia generală este că o ducem nu în direcţia cea bună”, a conchis el.