POLITIC

SUA împărtăşesc îngrijorările exprimate de FMI şi Banca Mondială cu privire la legile adoptate de majoritatea PSRM-Şor

post-img

Statele Unite ale Americii împărtăşesc îngrijorările exprimate de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi alte organizaţii cu privire la acţiunile recente promovate în Parlamentul Republicii Moldova. Este vorba de seria de legi adoptată recent de majoritatea PSRM-Şor, printre care anularea legii miliardului, micşorarea vârstei de pensionare, dar şi bugetele pentru 2021. Poziţia SUA a fost exprimată pe pagina de Facebook a misiunii sale diplomatice la Chişinău.

Amintim că anterior Banca Mondială s-a arătat profund îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legilor respective
Totodată, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a emis o declaraţie în care subliniază că aceste legi „ameninţă serios stabilitatea macroeconomică şi financiară a Republicii Moldova”.

De asemenea, amintim că, la 16 decembrie, majoritatea parlamentară PSRM-Şor a aprobat o serie de legi, printre care anularea legii miliardului, micşorarea vârstei de pensionare, dar şi bugetele pentru 2021. Guvernatorul BNM şi-a exprimat dezacordul declarând că anularea „legii miliardului” poate anula toate eforturile care s-au făcut pentru însănătoşirea sistemului financiar al Republicii Moldova. De asemenea, fostul ministru al finanţelor, Natalia Gavriliţa, a declarat că anularea legii miliardului votată astăzi de PSRM-Şor nu este altceva decât mutarea datoriei de la o instituţie a statului (Ministerul Finanţelor) la alta (Banca Naţională a Moldovei). 

În pofida tuturor îngrijorărilor semnalate, Igor Dodon a promulgat aceste legi. Unele au fost contestate la Curtea Constituţională, încă Curtea nu s-a pronunţat, deocamdată, pe marginea acestora.