Sinteza Kroll 2 a fost publicată în ajun de sărbători pentru a-i reduce impactul, PPPDA 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sinteza Kroll 2 a fost publicată în ajun de sărbători pentru a-i reduce impactul, PPPDA 

Sinteza raportului Kroll 2 a fost publicată în preajma sărbătorilor de iarnă pentru a-i minimaliza impactul şi pentru a înşela aşteptările cetăţenilor interesaţi, atât prin costurile suportate şi omisiunea unor faze importante ale furtului secolului, dar în principal prin faptul că nu dezvăluie beneficiarii reali ai devalizării sistemului bancar. O declaraţie în acest sens a făcut conducerea Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, 26 decembrie, transmite IPN.

Potrivit PPPDA, acea sinteză selectivă prezentată publicului nu face decât să întărească doar câteva concluzii importante făcute şi pe baza r aportului Kroll 1. În acest sens, PPPDA subliniază că „unealta principală a beneficiarului celei mai mari crime economice din istoria Moldovei este Ilan Şor”. Prin intermediul celor 77 de companii care îi aparţineau, în perioada 2011-2014 au fost spălate circa 2,9 mlrd lei şi au fost sustrase din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank cumulativ, în formă de credite frauduloase, 1,14 mlrd dolari.

O altă concluzie pe care o confirmă raportul  Kroll 2, potrivit PPPDA, este că „jaful secolului a fost protejat şi stimulat la cel mai înalt nivel de stat”. „La 7 noiembrie 2014, la insistenţa lui Andrian Candu şi Dorin Drăguţan, Guvernul Leancă a aprobat în regim secret Hotărârea nr. 938, care prevedea oferirea garanţiilor de stat în valoare de 9,5 mlrd lei Băncii Naţionale în vederea acordării creditelor celor trei bănci, încă nedevalizate la acea dată”, se menţionează în declaraţia făcută publică de formaţiunea politică.

PPPDA subliniază că, până la 26 noiembrie 2014, Banca de Economii a oferit credite în suma cumulativă de 838,5 mln dolari, iar din Banca Socială au fost extrase mijloace financiare în suma cumulativă de 956 mln dolari. Abia după finalizarea acestor operaţiuni de devalizare a băncilor, Banca Naţională a dispus desemnarea administraţiei speciale la cele trei bănci.

Potrivit aceleiaşi formaţiuni politice, care face trimitere la raportul Kroll 2, „această crimă fără precedent nu ar fi fost posibilă fără înţelegerea criminală interoligarhică a întregii clase politice realizată de şefii partidelor aflate la guvernare, care în perioada respectivă controlau oficial şi neoficial toate instituţiile publice din ţară, cu complicitatea aşa-zisei opoziţii parlamentare”. „Toate operaţiunile privind convertirea şi sustragerea banilor din sistemul bancar s-au produs pe fundalul inacţiunii totale a Băncii Naţionale, a Centrului Naţional Anticorupţie, a Procuraturii Generale şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate, partajate politic, subordonate PDM sub controlul personal al lui Vlad Plahotniuc”, se mai spune în declaraţia PPPDA.

Conducerea formaţiunii politice cheamă procurorii oneşti să iniţieze urmărirea penală pe marginea elaborării şi aprobării Hotărârii Guvernului din 7 noiembrie 2014 şi propune societăţii civile şi populaţiei reluarea protestelor masive în vederea obţinerii de la guvernare a publicării complete a Raportului Kroll 2, cât şi a finalizării cât mai urgente a procesului judiciar împotriva lui Ilan Şor, cu deschiderea tuturor şedinţelor Curţii de Apel.

Similare