Sergiu Litvinenco, despre amendamentele socialiştilor la Legea ONG-urilor: Sunt şocat. Dacă se votează, spunem adio celor 30 de milioane de euro de la UE
Vizualizari:

Sergiu Litvinenco, despre amendamentele socialiştilor la Legea ONG-urilor: Sunt şocat. Dacă se votează, spunem adio celor 30 de milioane de euro de la UE

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune că este şocat de amendamentele pe care le înaintează socialistul Vasile Bolea la Legea ONG-urilor. Litvinenco spune că dacă acestea vor fi votate, „e clar că spunem adio celor 30 de milioane de euro de la UE” şi speră că PD nu le va vota.

În această dimineaţă, după şedinţa de lucru cu premierul Ion Chicu şi preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, Igor Dodon a declarat că a fost găsit un „consens” cu privire la Legea ONG-urilor, iar unele articole urmează a fi modificate, iar dacă amendamentele vor fi votate, acesta va promulga legea. De cealaltă parte, Sergiu Litvinenco spune că dacă amendamentele depuse de Vasile Bolea sunt susţinute, legislaţia din domeniul ONG-urilor din Republica Moldova va fi mai restrictivă şi mai dură decât cea din Rusia, Azerbaijan sau Belarus, iar banii din UE nu vor mai veni.

„1) Se introduc de facto interdicţii absolute de a comenta/promova politici publice. Asta s-ar numi ”lobby politic” şi, respectiv, este interzisă. De exemplu, un ONG din domeniul protecţiei mediului nu poate critica un proiect de lege care este împotriva mediului ambiant. Sau un ONG din domeniul sănătăţii nu poate critica un proiect de lege care promovează fumatul. Dacă o fac, e ”lobby politic” şi acest lucru este interzis.

Aşa ceva nu era, între altele, nici în proiectul promovat de Plahotniuc în 2017. Mai mult decât atât, astfel de interdicţii nu există nici în Rusia, Azerbaijan, Belarus. Nu ştiu dacă există în Coreea de Nord...

2) Se instituie un control al statului asupra veniturilor. Acest lucru este contrar principiilor democratice conform Raportului privind finanţarea asociaţiilor, adoptat de Comisia de la Veneţia în cea de-a 118-a sesiune plenară (Veneţia, 15-16 martie 2019).

3) Se interzice monitorizarea alegerilor şi a campaniilor de către ONG-uri. Adică Promo-Lex de facto nu ne va mai putea monitoriza alegerile.

4) Se lărgeşte aria de activităţi care pot fi prestate de ONG-urile create de partide. Nu doar legat de consolidarea capacităţii organizaţionale.

5) Se exclude interdicţia conţinută în proiect de a face agitaţie electorala. Adică nu mai este interzisă expres agitaţia electorala de către ONG-uri, inclusiv fundaţii. Prevedere specială pentru ca fundaţia ”Din Suflet” al Galinei Dodon să poată face agitaţie pentru Igor Dodon.

6) Se exclude posibilitatea/dreptul ONG-urilor de a se expune pe marginea programelor partidelor si candidaţilor în alegeri”, spune Sergiu Litvinenco.

Nici un amendament din cele enumerate mai sus nu poate fi susţinut şi acceptat, mai spune deputatul, care îşi exprimă speranţa că PD nu le va susţine şi va vota proiectul în versiunea iniţială.

Similare
RECOMANDĂRI