Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şedinţa Parlamentului a fost suspendată din lipsa de cvorum

Şedinţa Parlamentului în care premierul Republicii Moldova trebuia să prezinte proiectele pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea, a fost suspendată din lipsa de cvorum. Aşa se face că prezentarea pachetului de legi economice anticriză a avut loc în faţa presei, şi nu în faţa parlamentarilor. Opoziţia a criticat absenţa deputatilor din Partidul Democrat şi a celor din PSRM, calificând-o drept o sfidare a democraţiei.

„Stimati colegi, din pacate sunt nevoita sa constat lipsa cvorumului, sedinta nu poate fi deschisa. Multumesc”, a spus ZINAIDA GRECEANÎI, preşedintele Parlamentului.

La sedinţa din Parlament au venit doar deputatii PAS, PPDA si Pro Moldova. Ei au purtat măşti şi mănuşi pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. Platforma DA a împărţit deputaţilor banderole albe, cu crucea roşie, în semn de solidaritate cu personalul medical, greu încercat în lupta cu coronavirusul. Socialiştii şi democratii au lipsit iar opoziţia spune că nerespectarea procedurii de angajare a răspunderii poate duce la neconstitutionalitatea legilor aprobate.

„Noi astazi vedem un circ organizat de majoritatea parlamentara si de aceasta guvernare. Cu regret, chiar si procedurile democratiei sunt nerespectate. In mod normal pentru ca aceasta asumare de raspundere sa fie respectata ca procedura si ca termenul de 72 de ore sa curga, astazi aici in plen prim-ministrul trebuia sa prezinte proiectul pentru care si-a asumat raspunderea”, a precizat ANDRIAN CANDU, deputat PRO Moldova

„Procedura angajarii raspunderii conform mai multor decizii ale CC, presupune in mod obligatoriu venirea prim-ministrului in parlament si citirea proiectului. Atat timp cat acest element nu a fost respectat este un temei de neconstitutionalitate”, a precizat SERGIU LITVINENCO, deputat PAS.

În timp ce deputaţii opozitiei criticau guvernarea, premierul Ion Chicu şi-a prezentat proiectele în faţa presei.

„Scutirea de plata pentru toti antreprenorii care si-au sistat activitatea in aceasta perioada. Cunoastem cu totii ca majoritatea detinatorilor de patente activeaza in piete, iar pietele sunt inchise. De asemenea, reducerea de la 1 mai a cotei TVA pentru sectorul Horeca de la 20% la 15%”, a declarat Ion Chicu.
 
„Există riscuri pentru răspândirea virusului, anterior autorităţile interzicând aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane. Nu este rostul expunerii inutile a angajaţilor aparatului fracţiunii, Parlamentului. Prin urmare, ţinând cont şi de faptul că fracţiunea PDM are mulţi deputaţi de circumscripţie, care vin din teritoriu la şedinţă, am convenit împreună cu colegii ca fiecare deputat să decidă singur dacă participă sau nu la şedinţă”, şi-a motivat PD lipsa de la şedinţa Parlamentului.
 
Potrivit proiectelor ce urmează a fi aprobate, prin angajarea răspunderii de către Guvern, în perioada stării de urgenţă ajutorul de somaj va fi de 2775 lei. Va fi majorat până la 1300 de lei şi ajutorul lunar pentru familiile defavorizare. În plus, în perioada stării de urgenţă, va fi majorat până la 975 de lei venitul minim garantat pentru fiecare copil.

PACHETUL DE MĂSURI ANTICRIZĂ
SE MAJOREAZĂ UNELE ALOCAŢII

Ajutor de şomaj – 2775 lei
Venit minim lunar pentru familii defavorizate – 1300 lei
Venit minim garantat pentru fiecare copil – până la 975 de lei

Potrivit legii, dacă guvernul îşi asumă răspunderea în faţa parlamentului pentru un proiect de lege, iar timp de 72 de ore nu este depusă o moţiune de cenzură, proiectul este considerat adoptat.
 
Similare
RECOMANDĂRI