POLITIC

Reprezentanţii diasporei cer asigurarea dreptului alegătorilor de peste hotare

Reprezentanţi ai diasporei Republicii Moldova din mai multe ţări au cerut Comisiei Electorale Centrale asigurarea dreptului la vot pentru cei peste un milion de cetăţeni ai R. Moldova care se află peste hotarele ţării.

Revendicările diasporei conţin măsuri practice pentru facilitarea participării la votare în străinătate şi evitarea situaţiilor de îngrădire a dreptului la vot care s-au înregistrat în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2016, inclusiv posibilitatea deschiderii secţiilor de votare acolo unde au votat mai mulţi cetăţeni în scrutinele trecute sau există cerere din partea a cel puţin 300 de cetăţeni din Republica Moldova, creşterea numărului de buletine disponibile în cadrul unei secţii de votare, votarea în diasporă timp de două zile consecutive, votarea atât cu paşaportul, cât şi cu buletinul de identitate, etc.
 
De asemenea, reprezentanţii diasporei cer respectarea recomandării Comisiei de la Veneţia şi acordarea posibilităţii cetăţenilor cu drept de vot din diasporă să finanţeze concurenţii electorali şi partidele politice în limita a cinci salarii medii pe an. 
 
Reprezentanţii diasporei, susţinuţi de mişcarea civică „Occupy Guguţă”, au organizat azi, 31 iulie, un flashmob în susţinerea proiectului de lege cu privire la drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă, elaborat cu participarea reprezentanţilor diasporei şi înaintat de un grup de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova.
 
Participanţii la eveniment au îndemnat Comisia Electorală Centrală să susţină plenar propunerile alegătorilor din diasporă şi să nu permită limitarea gradului de participare a lor, în condiţiile caracterului nereprezentativ şi anti-democratic al sistemului electoral mixt într-un singur tur.
 
Participanţii la eveniment au subliniat că numărul voturilor din partea cetăţenilor din afară ţării a constituit peste 10% din numărul total de voturi, chiar dacă nu toţi doritorii au putut vota, fapt care arată gradul înalt de angajament civic şi cererea pentru exercitarea dreptului la vot a cetăţenilor din diasporă. Participanţii au scandat „Diaspora contează, diaspora votează” şi „Vă vedem din Londra, vă vedem din Viena, vă vedem din Dublin, vă vedem de peste tot”.
 
Subiectul votului în diasporă este actual pentru peste 1/3 din cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află peste hotarele ţării şi care asigură supravieţuirea economică a acesteia prin transferuri de peste un miliard de dolari SUA anual. Fără a crea condiţii pentru o participare largă a diasporei, alegerile nu vor fi reprezentative.