PSRM, PDM şi PLDM despre introducerea vectorului european în Constituţie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PSRM, PDM şi PLDM despre introducerea vectorului european în Constituţie

Introducerea vectorului european în Constituţie trebuie făcută cu consultarea populaţiei Republicii Moldova. În plus, introducerea noţiunii în legea supremă nu oferă garanţia că vor fi întreprinse toate acţiunile necesare pentru parcursul european al ţării, este nevoie de fapte concrete. Aceste opinii au fost exprimate de reprezentanţi ai opoziţiei parlamentare în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune Pro TV.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a menţionat că PDM îşi doreşte să nu mai existe atâtea lupte politice pe vectorii de dezvoltare externă, de aceea a fost propusă indicarea în Constituţie a vectorului de dezvoltare ca fiind european. „Noi vrem să punem punct odată şi pentru totdeauna că vectorul nostru de dezvoltare este integrarea europeană, noi ne dorim să fie introdusă această noţiune în Constituţie şi să executăm acea decizie a Curţii Constituţionale şi de azi înainte să ne ocupăm de problemele interne ale Republicii Moldova”, a spus Sergiu Sîrbu. Potrivit lui, lupta geopolitică împiedică foarte mult dezvoltarea calmă a ţării.

Parlamentarul liberal democrat Vadim Pistrinciuc consideră că exerciţiul privind introducerea în Constituţie a vectorului integrării europene se caracterizează prin noţiunea de demagogie. „În preambulul Acordului de Asociere sunt anumite condiţii pe care trebuie să le respecte Republica Moldova – valorile europene, drepturile omului şi demnitatea umană, libertatea, echitatea, statul de drept etc. La toate aceste capitole, fără nicio excepţie, în ultimul an avem critici fără precedent. Noi în loc să facem audieri, dezbateri în Parlament să vedem de ce se întâmplă acest lucru, facem ceea ce nu trebuie de făcut. Oamenii vor valori, mai mult efect”, a spus politicianul.

Deputatul socialist Vasile Bolea susţine că într-o societate dezbinată, atunci când guvernarea încearcă să impună unele chestiuni legate de ideologia unor partide pro-europene, acest lucru va aduce dezbinare şi mai mare în societate. „Privind vectorul de dezvoltare trebuia să fie consultat poporul la un referendum, ceea ce nu s-a făcut”, a spus politicianul.

Proiectul privind modificarea Constituţiei a fost înaintat în Parlament şi urmează să fie supus astăzi votului.
Similare
RECOMANDĂRI