Premierul Maia Sandu spune că Igor Dodon se teme de un procuror independent şi de alegerile prezidenţiale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premierul Maia Sandu spune că Igor Dodon se teme de un procuror independent şi de alegerile prezidenţiale

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se teme de un procuror general independent, de aceea îşi doreşte căderea actualului Guvern. De asemenea, şeful statului are frica unui contracandidat puternic la următoarele alegeri prezidenţiale, în contextul în care Guvernul Sandu a început să livreze rezultate bune. Declaraţia aparţine şefei Executivului, Maia Sandu.

Potrivit ei, din această cauză Igor Dodon şi socialiştii au reacţionat cu moţiune de cenzură drept răspuns la decizia Guvernului de asumare a răspunderii faţă de modificarea Legii Procuraturii, care ar permite prim-ministrului să înainteze o listă scurtă de candidaţi la funcţia de procuror general, transmite IPN.

„Cred că această reacţie şi dorinţă de a da jos acest Guvern vine din două motive: frica de un procuror independent şi frica de alegeri prezidenţiale şi, eventual, de un contracandidat puternic. În momentul în care acest Guvern începe să producă rezultate (...) şi eu cred că Igor Dodon este speriat de faptul că aceste rezultate vor deveni tot mai multe, vor fi resimţite de tot mai mulţi cetăţeni şi a hotărât, din tot acest egoism al lui, să dea jos Guvernul, să pună în pericol multe proiecte şi multe lucruri bune care s-ar putea întâmpla pentru cetăţeni în următoarele luni, doar ca să se protejeze pe sine de procuror şi, eventual, de contracandidaţi la prezidenţiale”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei ediţii speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

Maia Sandu a explicat că după înaintarea listei scurte de candidaţi pentru funcţia de procuror de către prim-ministru, urmează alte două etape: selectarea de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a unuia dintre candidaţi şi înaintarea lui preşedintelui ţării, apoi numirea acestuia în funcţie de către şeful statului. Şefa executivului susţine că CSP poate returna lista premierului, dacă argumentează că o persoană sau alta nu merită să fie în această listă.

Prim-ministrul aduce drept răspuns la învinuirile că prin această iniţiativă şi-ar dori un procuror care să-i fie loial faptul că nu a făcut ilegalităţi ca să aibă interesul ca în fruntea Procuraturii Generale să vină o persoană care ar proteja-o. „Nu ştiu dacă Igor Dodon poate să spună acelaşi lucru, nu ştiu dacă poate să afirme cu seninătate şi cu certitudine că nu are de ce să-i fie frică de un procuror general. Şi eu cred că aici este problema cea mare”, a spus ea.

Iniţiativa Guvernului a venit după ce ministra justiţiei, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului de preselecţie a candidaţilor la funcţia de procuror general. După ce comisia de preselecţie sub egida Ministerului a anunţat că a selectat patru candidaţi, în spaţiul public au apărut informaţii acuzatoare la adresa unuia dintre candidaţi. Ulterior, Maia Sandu i-a cerut comisiei să-şi revadă rezultatul preselecţiei.

Ca rezultat al asumării răspunderii, Partidul Socialiştilor a înaintat în Parlament moţiune de cenzură.
Similare
RECOMANDĂRI