Politolog: Discursul preşedintelui Dodon de la ONU a însemnat promovarea unor teze geopolitice favorabile Rusiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Politolog: Discursul preşedintelui Dodon de la ONU a însemnat promovarea unor teze geopolitice favorabile Rusiei

Politologul Dionis Cenuşă consideră că discursul preşedintelui Igor Dodon de la tribun ONU, făcut în două limbi, în cea română şi cea rusă, nu îşi are niciun sens, decât dorinţa de a insista pe teza că Republica Moldova face parte din spaţiul “rusolingv”

Cenuşă mai spune despre conflictul transnistrean că este, de asemenea, distorsionat: „Practic, Rusia este absolvita de orice responsabilitate pentru cele întâmplate la începutul anilor ’90. Iar toata responsabilitatea este cumva atribuit” unor factori geopolitici depersonalizaţi”. 

„Preşedintele Dodon a menţionat tezele Rusiei legate de soluţionarea conflictului transnistrean - neutralitate permanenta şi política externă echilibrată - adică multi-vectoriala. A pedalat şi pentru ideea unei neutralităţi recunoscute internaţional, cerând de la trubuna ONU facilitare de la partenerii externi de dezvoltare, în care în mod gresit, din nou, a inclus Rusia”
, mai declară politologul.

Potrivit lui Cenuşă, premierul Sandu i-a oferit presedintelui Dodon o scenă internaţională, iar cel din urmă a folosit această tribună pentru a se promova pe sine şi tezele ruse legate de realităţile moldoveneşti.

„Discursul preşedintelui a favorizat şi lăudat factorul rusesc, chiar dacă a apreciat importanţa UE, vecinilor etc”, punctează expertul.


 

 Igor Dodon, de la tribuna ONU, salută iniţiativa Rusiei de a relua procesul de distrugere a muniţiilor de la Cobasna

Deputaţi, despre discursul lui Igor Dodon la ONU: Este poziţia doar a şefului statului


 
Similare
RECOMANDĂRI