PD a anunţat că a colectat 350 de mii de semnături în favoarea votului uninominal
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PD a anunţat că a colectat 350 de mii de semnături în favoarea votului uninominal

Democraţii au colectat 350.000 de semnături din toată ţara în susţinerea proiectului de lege privind introducerea votului uninominal. Despre aceasta a anunţat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Candu, colectarea semnăturilor va continua. „La două săptămâni de la iniţierea colectării sunt deja peste 350 mii de semnături. Colectarea va continua. Considerăm că cifra impunătoare de astăzi legitimează acest proiect de lege şi acţiunile PD de a continua să promoveze proiectul şi dezbateri pe marginea acestuia, să continuăm cu expertiza acestuia şi, în final, dacă reuşim să convingem colegii din majoritatea parlamentară sau chiar din opoziţia parlamentară, să şi votăm”, a declarat şeful Legislativului.

Totodată, Andrian Candu afirmă că refuzul unor partide de a susţine respectivul proiect de lege este de neînţeles. „Suntem miraţi de un refuz categoric a unei idei şi a unei măsuri pe care o cer cetăţenii. Este straniu că, de exemplu, atunci când au fost organizate protestele Platformei DA, de pe scenă se solicita schimbarea sistemului electoral cu sistemul uninominal. Refuzul vine doar de la faptul că iniţiativa aparţine PD. Argumente fundamentate nu am auzit”, a mai adăugat Candu.

De menţionat că introducerea sistemului uninominal de vot a fost propusă la 6 martie de către preşedintele PD, Vlad Plahotniuc. Ulterior, acest proiect a fost înregistrat în Parlament şi expediat pentru expertiză Comisiei de la Veneţia.

Potrivit proiectului de lege, vor fi create 101 circumscripţii uninominale, fiecare fiind reprezentată în Parlament de câte un deputat.
Similare