Parlamentul se întruneşte în şedinţă. Prim-ministrul va prezenta proiectul de măsuri de sprijin în contextul stării de urgenţă
Vizualizari:

Parlamentul se întruneşte în şedinţă. Prim-ministrul va prezenta proiectul de măsuri de sprijin în contextul stării de urgenţă

Deputaţii urmează să se întrunească astăzi, 2 aprile, în şedinţă, la ora 14.00, unde prim-ministrul Ion Chicu va prezenta proiectul de măsuri de sprijin pe care şi l-a asumat Guvernul în contextul stării de urgenţă instituite din cauza COVID-19.

Ieri, Cabinetul de miniştri şi-a asumat răspunderea pe un proiect de lege ce vizează mai multe măsuri fiscale pentru susţinerea cetăţenilor şi ale agenţilor economici a căror activităţi au fost sistate odată cu impunerea stării de urgenţă.

Printre noile reglementări se numără şi reducerea TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa. O altă
 măsură aprobată de Executivul de la Chişinău este majorarea ajutorului de şomaj la 2775 lei.

Guvernul a aprobat şi subvenţionarea cheltuielilor legate de achitarea salariului sau a indemnizaţiei în cazul şomajului tehnic sau staţionării pentru acei agenţi economici care nu activează în această perioadă. În plus, şi titularii de patentă, care nu mai pot lucra, vor fi scutiţi de plată. S-a decis şi în cazul acestora că se vor restitui contribuţiile sociale în sumă fixă.

Totodată, s-a amânat până la 25 iulie termenul de achitare a taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea.

Premierul Ion Chicu susţine că legile anticriză vor diminua impactul negativ al pandemiei de coronavirus asupra cetăţenilor, economiei naţionale şi bugetului de stat. Între timp, experţii economici afirmă că autorităţile ar trebui să îşi facă un plan anticriză mai ambiţios şi să aplice programe de subvenţionare directă a întreprinderilor şi cetăţenilor.

Potrivit legislaţiei, dacă în decurs de trei zile de la prezentarea proiectului în Parlament, nu este depusă nicio moţiune de cenzură împotriva Guvernului, documentul se consideră adoptat. 
Similare
RECOMANDĂRI