Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un set de legi anticriză a fost aprobat în 15 minute de Guvernul Republicii Moldova

Când se vrea, se poate. Un set de legi anticriză a fost aprobat în 15 minute de Guvernul Republicii Moldova. Pentru proiectele de lege, cabinetul de miniştri şi-a asumat răspunderea. Toate măsurile sunt pentru susţinerea cetăţenilor şi ale agenţilor economici a căror activităţi au fost sistate odată cu impunerea stării de urgenţă. Printre noile reglementări se numără şi reducerea TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa.

Prima măsură aprobată de Executivul de la Chişinău este majorarea ajutorului de şomaj la 2775 lei.

„Astfel, dacă persoană beneficiază actualmente de un ajutor de şomaj mai mic de 2775 lei lunar, aceasta va beneficia de diferenţa corespunzătoare. Acordarea ajutorului de şomaj în sumă de 2775 lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de şomeri, dar nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de şomaj”, a spus SERGHEI PUŞCUŢA, ministrul Finanţelor.

Acum, cei care nu sunt încadraţi în câmpul muncii trebuie să meargă la subdiviziunile teritoriale de ocupare a forţei de muncă pentru a primi indemnizaţia. S-au aprobat şi noi măsuri de susţinere a familiilor defavorizate.

„Majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei pînă la 1300 lei, pe perioada stării de urgenţă. Majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% la 75%. Astfel, dacă acum se acordă 553 lei, perioada stării de urgenţă acesta se va majora până la 975 lei lunar”, a precizat SERGHEI PUŞCUŢA.

Guvernul a aprobat astăzi şi subvenţionarea cheltuielilor legate de achitarea salariului sau a indemnizaţiei în cazul şomajului tehnic sau staţionării pentru acei agenţi economici care nu activează în această perioadă. În plus, şi titularii de patentă, care nu mai pot lucra, vor fi scutiţi de plată. S-a decis şi în cazul acestora că se vor restitui contribuţiile sociale în sumă fixă.

Totodată, s-a amânat până la 25 iulie termenul de achitare a taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea. Premierul Ion Chicu susţine că legile anticriză vor diminua impactul negativ al pandemiei de coronavirus asupra cetăţenilor, economiei naţionale şi bugetului de stat.

„Este un proiect arhi important. Noi trebuie să acţionăm hotărât, rapid, ca să acordăm suport cetăţenilor noştri astăzi, nu mai târziu când lucrurile vor fi mai complicate”, a spus premierul Ion Chicu.

Evident, toate aceste măsuri ne vor costa bani din bugetul de stat. Astfel, cheltuielile vor creşte cu peste 800 de milioane de lei, se arată în proiectul de lege. Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru un proiect de lege, în anumite situaţii. Dacă în decurs de 3 zile, nu este iniţiată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iniţiativele pentru care executivul şi-a asumat răspundere se consideră adoptate.
 
Similare
RECOMANDĂRI