Opinie: Legile armonizate cu normele UE vor aduce roade atunci când vor fi implementate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Legile armonizate cu normele UE vor aduce roade atunci când vor fi implementate

Disfuncţionalităţile Moldovei nu pot fi înlăturate doar prin „europenizarea” cadrului legal naţional, ci şi prin extragerea beneficiilor pentru public la etapa de implementare a acestuia, scrie politologul Dionis Cenuşă într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Producerea unor schimbări în teren necesită implementarea în cele din urmă a legislaţiei „europenizate”. Acest aspect este extrem de sensibil, fiind blocat de constrângeri sistemice – resurse limitate, instituţii vulnerabile şi voinţă politică volatilă, explică politologul.

În opinia lui, instrumentele folosite pentru a impulsiona reformele legate de agenda europeană, inclusiv preluarea legislaţiei europene, conţin o deficienţă comună. Or, acelaşi Plan Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere, dezvoltat de către Guvern, sau Agenda de Asociere, structurată împreună cu UE, se focusează în mare parte doar pe adoptarea de legi şi acţiuni derivate. Deocamdată, nu a fost instituit niciun instrument pentru supravegherea calităţii implementării, comentează Dionis Cenuşă.

Din această cauză, crede politologul, cele mai multe progrese recente au fost înregistrate în sectorul bancar, unde Fondul Monetar Internaţional (FMI) urmăreşte cum de facto sunt implementate măsurile legislative noi. Introducerea unor condiţii în schimbul asistenţei macro-financiare europene de 100 mln Euro, la fel, pune în prim plan adoptarea legilor.

Legile armonizate cu normele europene vor aduce însă roade maxime cetăţenilor atunci când vor fi implementate.

Pentru aceasta Dionis Cenuşa propune un instrument complex din partea UE, similar Planului de acţiuni utilizat de UE la liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova. Acesta ar trebui să cuprindă, în prima fază, monitorizarea legislaţiei adoptate, iar în cea de-a doua – calitatea şi sustenabilitatea implementării.

Astfel, scrie politologul, UE ar putea dezvolta planuri de acţiuni pentru sectoarele cruciale ale Acordului de Asociere, cu efect multiplicator – justiţie, infrastructură, concurenţă, securitatea alimentară etc.

În lipsa unor asemenea Planuri de Acţiuni pentru Acordul de Asociere - PA AA şi a două faze de monitorizare din partea UE, integrarea europeană se va rezuma doar la „europenizarea” cadrului legal, plasând implementarea Acordului pe plan secundar, concluzionează Dionis Cenuşă.
Similare
RECOMANDĂRI