Obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova în schimbul unor investiţii reprezintă un pericol pentru securitatea ţării
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova în schimbul unor investiţii reprezintă un pericol pentru securitatea ţării

Obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova în schimbul unor investiţii reprezintă un pericol inevitabil şi direct la adresa securităţii ţării, se arată într-o analiză publicată de „Expert-Grup”.

Potrivit unei analize privind impactul fenomenului spălării banilor în Republica Moldova realizată de Centrul Analitic „Expert-Grup”, în timp ce unele iniţiative legislative, precum amnistia fiscală sau liberalizarea capitalului, care au fost retrase în urma presiunii societăţii civile, programul cetăţenie prin investiţii a trecut neobservat. „Asemenea programe sunt caracteristice paradisurilor fiscale sau zonelor off-shore care, de cele mai multe ori, se abţin de la implementarea standardelor internaţionale de transparenţă şi dezvăluire a informaţiilor. Anume experienţa acestor ţări demonstrează că principalii beneficiari ai acestor programe sunt politicienii corupţi şi afaceriştii dubioşi implicaţi în scandaluri privind spălarea de bani, activităţi ilicite sau evaziune fiscală. Nu în ultimul rând, plasarea investiţiilor în sectorul imobiliar reprezintă principalul mecanism de integrare a fondurilor rezultate din spălarea banilor la nivel mondial”, menţionează reprezentanţii Centrului Analitic „Expert-Grup”.
 
Experţii mai spun că rezultatele din ultimii ani demonstrează faptul că Republica Moldova a fost un teritoriu favorabil pentru grupările transfrontaliere implicate în activităţi de spălare a banilor. Astfel, Centrul recomandă definirea unor proceduri clare de identificare a riscurilor şi coordonare pe intern, identificarea şi gestionarea specială a relaţiilor cu persoanele expuse politic, precum şi păstrarea şi schimbul de informaţii cu instituţiile responsabile în domeniu pentru combaterea acestui fenomen.
 
Astăzi, PAS a cerut ca să fie abrogată legea care oferă cetăţenie în schimbul unor investiţii.
Similare