Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov: O eventuală federalizare a R.Moldova îngrijorează Ucraina, pentru că scenariul poate fi aplicat şi acolo
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov: O eventuală federalizare a R.Moldova îngrijorează Ucraina, pentru că scenariul poate fi aplicat şi acolo

O eventuală federalizare a Republicii Moldova reprezintă o temă de preocupare pentru autorităţile de la Kiev, susţine ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, într-un interviu acordat G4Media.

Diplomatul a subliniat că „orice eventuală soluţie care poate fi atinsă între Chişinău şi Tiraspol ne preocupă în contextul în care acelaşi scenariu poate fi aplicat şi în Ucraina”, scrie Radio Chişinău.

El a amintit şi de planul Kozak, menţionând că „acum se discută de planul Kozak 2. Şi Dodon a ieşit cu ceva, planul Dodon pentru reintegrarea Republicii Moldova – toate aceste elemente bineînţeles că sunt urmărite cu foarte multă atenţie, sunt analizate de noi în primul rând pentru că orice scenariu este văzut din perspectiva intereselor Ucrainei şi din perspectiva posibilei implementări a acestui scenariu la noi”, a remarcat ambasadorul ucrainean.

Oleksandr Bankov a subliniat că „diferenţa dintre conflictul din Transnistria şi cel din Donbas este una majoră, pentru că în anii ’90, imediat după războiul din Transnistria, s-a acceptat de către Chişinău dialogul direct cu Transnistria şi asta a pus bazele pentru dialog de reintegrare. Noi spunem şi vom continua să spunem, pentru că ăsta e adevărul, asta e realitatea în care trăim deja de cinci ani, anume că în spatele separatiştilor din Donbas sunt de fapt soldaţi ruşi şi Rusia este singura ţară care alimentează acest conflict şi care participă direct în războiul care se desfăşoară momentan în Donbas”, a mai declarat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti pentru G4Media.

Similare
RECOMANDĂRI