POLITIC

Mark Tkaciuk: În viitorul Parlament nu poate fi formată o „coaliţie situativă”

post-img

Fostul deputat al Partidului Comuniştilor, fost consilier prezidenţial, Mark Tkaciuk, consideră că în următorul Parament nu poate avea loc o „coaliţie situativă” despre care se vorbeşte în spaţiul public în ultimele zile. Potrivit lui, nu are nicio importanţă care va fi forma de coaliţie în următorul legislativ.

Mark Tkaciuk consideră că, teoretic, o „coaliţie situativă”, despre care se discută în spaţiul public în ultima perioadă, este posibilă. Dar în practică, acest lucru nu se va întâmpla pentru că blocul ACUM nu ar fi „liber”. „Noi am văzut declaraţia Departamentului de stat al SUA, care a felicitat puterea şi câştigătorii. De aceea, totul este clar, ce fel de coaliţie situativă?”, se întreabă fostul deputat comunist. În opinia lui, care va fi forma de coaliţie nu contează deloc. Potrivit lui, o situaţie asemănătoare a existat în anul 2013, când comuniştii ajunseseră la o înţelegere cu Partidul Liberal Democrat, dar au intervenit partenerii externi şi acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Politologul este de părere că Partidul Socialiştilor nu a avut nicio şansă să obţină victorie după schimbarea sistemului electoral cu introducerea circumscripţiilor uninominale şi din cauza politicii pe care a promovat-o în ultimii ani. În particular, socialiştii au înaintat acelaşi spectru de idei asemănătoare cu cele înaintate de Partidul Democrat: renunţarea la geopolitică, „calea a patra”, neutralitatea. În opinia lui Mark Tkaciuk, PSRM visează să facă o coaliţie cu PDM.

Potrivit lui, deputaţii care au acces în Parlament nu au niciun plan de acţiuni, acest plan nu a fost dezbătut în cadrul campaniei electorale. Mark Tkaciuk mai consideră că formaţiunile politice ar fi trebuit să boicoteze actualele alegeri parlamentare şi cei care au ajuns în legislativ sunt „complici” ai actualului regim de la guvernare.

Fostul consilier prezidenţial este de părere că politica în Republica Moldova a dispărut în mod definitiv după alegerile prezidenţiale din 2016. „Pentru mine deja a fost clar că are loc o istorie fake, de imitaţie”, spune politicianul.

Despre plecarea sa din politică, Mark Tkaciuk spune că a renunţat la mandatul de deputat pentru că, într-un moment, a înţeles că Partidul Comuniştilor şi conducerea lui de atunci nu intenţiona să câştige alegerile parlamentare din 2014. „Într-o secundă am înţeles că PCRM şi conducerea lui de atunci nu intenţionează să obţină victorie, a devenit un „spoiler”, a hotărât doar să participe. Într-o asemenea organizaţie politică eu, ca deputat care am fost ales de popor, nu aveam ce căuta”, spune Mark Tkaciuk.

Politicianul spune că nu are niciun fel de relaţie cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.