POLITIC

Maia Sandu despre discursul lui Dodon la ONU: „Nu a avut curajul să ceară retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei”

post-img

Prim-ministrul Maia Sandu a criticat discursul Preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, care şi-a expus de la tribuna Adunării Generale a ONU viziunea asupra reglementării conflictului transnistrean.

La emisiunea "Vineri cu Anatolie Golea" de la postul de televiziune RTR-Moldova, ea a declarat că "Preşedintele şi-a expus viziunea, care nu reflectă poziţia Guvernului".

"Preşedintele nu a avut curajul să ceară retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei. În acest context, este foarte rău că a renunţat la politica urmărită până acum de toţi liderii ţării, de toţi preşedinţii, inclusiv de Vladimir Voronin, a spus premierul.

În opinia ei, "acest lucru s-a întâmplat pentru că Dodon vrea să aibă relaţii foarte bune cu Federaţia Rusă".

"Îl înţeleg. Dar el nu trebuie să uite că are o responsabilitate faţă de poporul său şi de stat. Sunt necesare relaţii bune cu Rusia, dar trebuie apărate interesele ţării. Trebuie să cerem şi în continuare retragerea trupelor ruse din Moldova", a spus Sandu.

Ea a menţionat că, în discursul său de la New York, Preşedintele a abordat şi problemele aşa-numitului "pachet mare" pentru Moldova, care include recunoaşterea internaţională a neutralităţii Moldovei şi soluţionarea conflictului transnistrean prin consensul marilor puteri, informează infotag.

"Suntem categoric împotrivă la acest pachet. Dodon propune "marilor actori" să ajungă la o înţelegere cu privire la viitorul ţării noastre, fără a ţine seama de noi. Acest lucru este greşit, această problemă trebuie soluţionată de cetăţenii ţării. Şi nu vom fi niciodată de acord cu faptul că, pentru a rezolva conflictul transnistrean, trebuie să renunţăm la scopul de a obţine, mai devreme sau mai târziu, integrarea în Uniunea Europeană", a subliniat Sandu. Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), condus de prim-ministru, la fel a declarat că "nu este de acord cu poziţia incoerentă şi inconsecventă a Preşedintelui în problema prezenţei trupelor militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova".