POLITIC

VIDEO. PAS vine cu amendamente în susţinerea pensionarilor

post-img

Deputaţii PAS Dan Perciun şi Ion Groza au prezentat, într-un briefing de presă, amendamentele înaintate de fracţiunea PAS care au drept scop susţinerea, în plină pandemie şi criză economică, a acelor categorii de persoane care au cea mai mare nevoie de sprijin.

„Noutatea proastă pentru pensionari, anul viitor, este că acele avertizări cu care am venit noi încă anul trecut referitor la schimbarea formulei de indexare, se adeveresc. Acestea s-au adeverit şi în octombrie 2020, atunci când pensionarii au beneficiat de o indexare mai mică de 1 %, iar pentru anul 2021 bugetul de asigurări sociale prevede fonduri pentru două indexări a câte 0,6% şi 0,2%, deci mai puţin de un procent pe an. Acestea vin în contrast cu promisiunile mari cu care venea Igor Dodon încă în 2017. Ne convingem încă odată că schimbarea formulei de indexare nu va duce la creşterea pensiilor mici”, a declarat vicepreşedintele PAS, deputatul Dan Perciun.

Încă în septembrie 2020, PAS a venit cu un proiect de lege care propunea majorarea pensiei minime la 2000 de lei, care astăzi este cuantumul minimului de existenţă. Guvernul s-a opus atunci proiectului. „Astăzi, fracţiunea PAS a venit din nou cu un amendament la politica de asigurări sociale şi am propus, înţelegând constrângerile bugetare care există, ca pensia minimă să fie majorată cel puţin până la 1300 de lei. Cu regret, Guvernul a respins această propunere”, a explicat Dan Perciun.

Un al doilea amendament cu care vine fracţiunea PAS este alocarea a două plăţi unice a câte o mie de lei, de sărbători, pentru pensionarii cu o pensie mai mică de patru mii de lei. „Varianta iniţială a bugetului a prevăzut ca în anul 2021 nici o plată să nu mai meargă pentru pensionari. Până la urmă Guvernul a acceptat doar propunerea care a venit de la PSRM, un lucru regretabil, şi a acceptat ca o asemenea plată să fie acordată doar o singură dată şi pensionarii, în loc să beneficieze de 2 mii de lei, de sărbători, vor beneficia doar de o mie de lei”, a adăugat deputatul.

Deputatul PAS Ion Groza a prezentat alte trei amendamente de bază pe care le-a înaintat la politica bugetar-fiscală pentru anul 2021.

Primul ţine de scutirea personală a soţului sau a soţiei. Deputatul propune să fie anulată prevederea prin care Guvernul abrogă dreptul la scutirea personală pentru soţ sau soţie.

Ion Groza: „Pe lângă faptul că unul din soţi nu are un loc de muncă, lucru care în majoritatea cazurilor nu depind de el sau ea, acest cuplu se va lipsi şi de scutirea personală care pentru o familie săracă este o sumă importantă. Este vorba de suma de 11280 de lei. Norma în sine este o măsură antisocială pentru familiile unde unul dintre soţi nu este angajat în câmpul muncii”.

Al doilea amendament propune abrogarea prevederii prin care se micşorează până la 100 de euro valoarea care poate fi impozitată de pe urma coletelor provenite de peste hotarele ţării şi propune să fie menţinută valoarea de 200 de euro existentă acum.

„Limitarea derogării de scutire de TVA pentru colete de la 200 la 100 de euro va fi o povară nejustificată pe cetăţenii care sunt nevoiţi să cumpere produse de care au nevoie prin utilizarea comerţului electronic internaţional. Totodată, vor creşte foarte mult costurile administrative ale vămii şi, de asemenea, vor creşte riscurile legate de corupţie în procesul de vămuire a coletelor. Suma de 200 de euro este un minimum rezonabil şi nu există motive ca ea să fie micşorată”, a declarat Ion Groza.

Al treilea amendament ţine de scutirea de TVA oferită organizaţiilor şi întreprinderile societăţilor nevăzătorilor, societăţilor surzilor şi societăţilor invalizilor. Propunerea este să fie menţinută norma care este în vigoare.

„Anularea scutirii de TVA pentru organizaţiile şi întreprinderile societăţilor nevăzătorilor, societăţilor surzilor şi societăţilor invalizilor va lovi dur în aceste pături sociale şi vor afecta mii de persoane care au aceste dizabilităţi, lucru confirmat prin o serie de demersuri în adresa Parlamentului. Măsura va duce la închiderea multor întreprinderi ale acestor societăţi, iar pierderea locurilor de muncă de către aceste persoane va avea un impact foarte negativ pentru ele. Admitem că există anumite abuzuri, dar nu putem admite ca să fie pedepsiţi cei care nu poartă nici o vină. Anularea acestei norme fără a le oferi nimic în loc este o măsură anti-socială, mai cu seamă în mijlocul acestei pandemii”, a adăugat deputatul Groza.