Jurnaliştii consideră că Preşidenţia este cea mai închisă instituţie publică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Jurnaliştii consideră că Preşidenţia este cea mai închisă instituţie publică

Preşedinţia este cea mai închisă instituţie publică faţă de presă, consideră reprezentanţii Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), care au desfăşurat un sondaj în acest sens.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în cadrul sondajului, CJI a chestionat 23 de instituţii media, ai căror jurnalişti au fost îndemnaţi să numească trei instituţii publice care fie nu au răspuns în termenul prevăzut de lege la solicitările lor de informaţie, fie au răspuns evaziv. 

Astfel, Preşedinţia a fost numită de opt ori de către participanţii la sondaj, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale de şase ori, iar Serviciul Fiscal de Stat de patru ori.

De trei ori au fost citaţi în sondaj Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Primăria municipiului Chişinău. Cu câte două menţiuni s-au ales Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Serviciul de Informaţii şi Securitate, instanţele de judecată, Ministerul Justiţiei, Procuratura Generală, Cancelaria de Stat şi Ministerul Economiei şi Infrastructurii

O singură dată au fost numiţi Biroul pentru Reintegrare, Biroul Naţional de Statistică, Agenţia Proprietăţii Publice, Serviciul Vamal, ANRE, Agenţia Servicii Publice, Banca Naţională a Moldovei, Ministerul de Interne, Poliţia de Frontieră, Izolatorul de Detenţie Provizorie Chişinău şi Centrul cooperare poliţienească internaţională al Inspectoratului General al Poliţiei. O singură dată au fost menţionaţi în sondaj şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Centrul de Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate şi Centrul Naţional de Medicină Urgentă Prespitalicească.

De cele mai multe ori, nouă la număr, informaţia din partea instituţiilor publice nu a fost prezentată fără niciun motiv. Totodată, cel mai des autorităţile au invocat pretextul protecţiei datelor cu caracter personal (opt cazuri). În două cazuri de refuz s-a făcut trimitere la secretul comercial. Alte motive invocate de reprezentanţii statului au fost: "urmează să se documenteze deoarece nu ştiu despre această problemă"; "agenda încărcată", "specialistul este în concediu"; "informaţia e cu plată".

La întrebările din sondaj au răspuns: TV8, ziarul Capital Market, Moldova Curată, RISE Moldova, ziarul Jurnal de Chişinău, Ziarul de Gardă, Mold-street.com, NewsMaker, Crime Moldova, Sănătate INFO, ziarul Observatorul de Nord, Bizlaw, Unimedia, Radio Europa Liberă, Pro TV Chişinău, Agora.md, Deschide.md, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, SP Bălţi, moldNova.eu, Evenimentul Zilei, TVR Moldova, Gazeta de Sud.
Similare